Bigos pieczony w piekarniku
1 kg odciśniętej kapusty kiszonej
1 kg poszatkowanej białej kapusty
1 kg mięsa wieprzowego
0,5 kg surowego wędzonego boczku
600 g różnej wędzonej kiełbasy ( kabanosy, myśliwska, jałowcowa)
2 średnie cebule pokrojone w kostkę
20 g grzybów suszonych
1 szklanka gorącej wody
0,5 łyżeczki mielonego kminku
100 ml czerwonego wytrawnego wina
6 kulek ziaren jałowca
6 lulek ziela angielskiego
3 liście laurowe
5 ząbków czosnku
1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego ( 80 g )
5 suszonych śliwek bez pestek.
sól, pieprz do smaku
Grzyby zalać gorącą wodą i odstawić na dwie godziny po czym drobno posiekać
Posiekaną kapustę kiszoną wymieszać z poszatkowaną białą kapustą.
Do kapusty dodać pokrojony w plastry czosnek, pokrojoną w kostkę cebulę, kiełbasę, mięso, boczek, posiekane grzyby oraz śliwki.
Wszystko włożyć do brytfanki lub naczynia żaroodpornego, następnie wlać wodę z namoczonych grzybów, wino oraz dodać koncentrat pomidorowy, kminek i przyprawy.
Całość wymieszać i przykryć pokrywką, następnie naczynie włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 ° na około 2 godziny