Bigos pieczony w piekarniku

1 kg odciśniętej kapusty kiszonej

1 kg poszatkowanej białej kapusty

1 kg mięsa wieprzowego

0,5 kg surowego wędzonego boczku

600 g różnej wędzonej kiełbasy ( kabanosy, myśliwska, jałowcowa)

2 średnie cebule pokrojone w kostkę

20 g grzybów suszonych

1 szklanka gorącej wody

0,5 łyżeczki mielonego kminku

100 ml czerwonego wytrawnego wina

6 kulek ziaren jałowca

6 lulek ziela angielskiego

3 liście laurowe

5 ząbków czosnku

1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego ( 80 g )

5 suszonych śliwek bez pestek.

sól, pieprz do smaku

 

Grzyby zalać gorącą wodą i odstawić na dwie godziny po czym drobno posiekać

Posiekaną kapustę kiszoną wymieszać z poszatkowaną białą kapustą.

Do kapusty dodać pokrojony w plastry czosnek, pokrojoną w kostkę cebulę, kiełbasę, mięso, boczek, posiekane grzyby oraz śliwki.

Wszystko włożyć do brytfanki lub naczynia żaroodpornego, następnie wlać wodę z namoczonych grzybów, wino oraz dodać koncentrat pomidorowy, kminek i przyprawy.

Całość wymieszać i przykryć pokrywką, następnie naczynie włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 ° na około 2 godziny