Sernik z kukułkami
Masę z kukułek można zamienić na 400 g słodzonego mleka zagęszczonego,
lub na 400 g masy kajmakowej z puszki, ewentualnie można użyć 400 g gęstego adwokatu.
Sernik po upieczeniu niewiele opada, jest zbity i wilgotny.
Masa z kukułek;
300 g cukierków kukułek
200 ml mleka
Cukierki zalać mlekiem i podgrzewać na małym płomieniu aż się rozpuszczą, często mieszając
Następnie odstawić do wystygnięcia.
Ciasto półkruche;
1 szklanka mąki ( 160 g )
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki cukru pudru
60 g masła o temperaturze pokojowej
1 małe jajko ( lub samo żółtko )
Wszystkie składniki ciasta zagnieść i wylepić dno niczym nie wysmarowanej tortownicy o średnicy 26 cm ( bez boków ). Następnie widelcem zrobić dziury.
Masa serowa;
1 kg mielonego twarogu ( może być z wiaderka)
5 średnich jajek ( M )
2 łyżki cukru pudru
2 suche budynie waniliowe
200 ml zimnej śmietany kremówki 30 %
5 łyżeczek cukru waniliowego
Do miski włożyć twaróg, całe jajka, cukier puder, budynie oraz wystudzoną masę z kukułek.
Wszystko lekko zmiksować, po czym dodać ubitą śmietanę z cukrem waniliowym.
Całość ponownie lekko zmiksować na małych obrotach, następnie całą masę wyłożyć na surowe ciasto.
Całość włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 ° C na około 50 – 55 minut ( grzanie górne i dolne )
Studzić w wyłączonym piekarniku.
Zimny sernik oblać gęstniejącą polewą z kukułek.
Polewa z kukułek;
150 g kukułek
150 ml wody
1,5 łyżeczki żelatyny
Kukułki rozpuścić w gorącej wodzie, następnie wsypać żelatynę i mieszać aż do jej rozpuszczenia (zamiast żelatyny można dodać 150 g gorzkiej czekolady)
Całość odstawić aż będzie gęstnieć
Tutaj jest podany Likier na kukułkach