Sernik z kukułkami

Masę z kukułek można zamienić na 400 g słodzonego mleka zagęszczonego,

lub na 400 g masy kajmakowej z puszki, ewentualnie można użyć 400 g gęstego adwokatu.

Sernik po upieczeniu niewiele opada, jest zbity i wilgotny.

 

Masa z kukułek;

300 g cukierków kukułek

200 ml mleka

Cukierki zalać mlekiem i podgrzewać na małym płomieniu aż się rozpuszczą, często mieszając

Następnie odstawić do wystygnięcia.

 

Ciasto półkruche;

1 szklanka mąki ( 160 g )

0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki cukru pudru

60 g masła o temperaturze pokojowej

1 małe jajko ( lub samo żółtko )

Wszystkie składniki ciasta zagnieść i wylepić dno niczym nie wysmarowanej tortownicy o średnicy 26 cm ( bez boków ). Następnie widelcem zrobić dziury.

 

Masa serowa;

1 kg mielonego twarogu ( może być z wiaderka)

5 średnich jajek ( M )

2 łyżki cukru pudru

2 suche budynie waniliowe

200 ml zimnej śmietany kremówki 30 %

5 łyżeczek cukru waniliowego

 

Do miski włożyć twaróg, całe jajka, cukier puder, budynie oraz wystudzoną masę z kukułek.

Wszystko lekko zmiksować, po czym dodać ubitą śmietanę z cukrem waniliowym.

Całość ponownie lekko zmiksować na małych obrotach, następnie całą masę wyłożyć na surowe ciasto.

Całość włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 ° C na około 50 – 55 minut ( grzanie górne i dolne )

Studzić w wyłączonym piekarniku.

Zimny sernik oblać gęstniejącą polewą z kukułek.

 

Polewa z kukułek;

150 g kukułek

150 ml wody

1,5 łyżeczki żelatyny

Kukułki rozpuścić w gorącej wodzie, następnie wsypać żelatynę i mieszać aż do jej rozpuszczenia (zamiast żelatyny można dodać 150 g gorzkiej czekolady)

Całość odstawić aż będzie gęstnieć

 

 

Tutaj jest podany Likier na kukułkach