Zupa grzybowa
400 g mieszanych grzybów leśnych ( użyłam mrożonych )
1 średnia cebula
2 łyżki masła
400 g włoszczyzny ( marchew, pietruszka, seler, por )
około 1,5 litra wody
100 ml śmietany kremówki
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz
Na 1 łyżce masła podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, następnie dodać pokrojone grzyby i smażyć około 5 minut.
Na pozostałym maśle podsmażyć włoszczyznę pokrojoną w słupki, następnie wlać wodę i gotować.
Gdy warzywa nieco zmiękną, dodać podsmażone grzyby z cebulką i wszystko chwilę gotować.
Na końcu wlać śmietanę, po czym doprawić solą, pieprzem i wsypać posiekaną natkę pietruszki.
Zupę podawać z ryżem, makaronem, grzankami lub ziemniakami.