Zupa grzybowa

400 g mieszanych grzybów leśnych ( użyłam mrożonych )

1 średnia cebula

2 łyżki masła

400 g włoszczyzny ( marchew, pietruszka, seler, por )

około 1,5 litra wody

100 ml śmietany kremówki

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

sól, pieprz

 

Na 1 łyżce masła podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, następnie dodać pokrojone grzyby i smażyć około 5 minut.

Na pozostałym maśle podsmażyć włoszczyznę pokrojoną w słupki, następnie wlać wodę i gotować.

Gdy warzywa nieco zmiękną, dodać podsmażone grzyby z cebulką i wszystko chwilę gotować.

Na końcu wlać śmietanę, po czym doprawić solą, pieprzem i wsypać posiekaną natkę pietruszki.

Zupę podawać z ryżem, makaronem, grzankami lub ziemniakami.