Domowe masło

domowe-maslo

Z podanych składników wychodzi około 150 g masła

Śmietanę można ubić mikserem lub w słoiku, jednakże mikserem trwa to znacznie szybciej.

Składniki;

500 g zimnej śmietany kremówki co najmniej 30% ( lub większej procentowo )

0,5 łyżeczki soli ( można pominąć )

 

Zimną kremówkę wlać do miski , dodać sól, następnie ubijać mikserem tak długo aż oddzieli się masło od serwatki ( trwa to około 10- 15 minut)

Najpierw śmietana ubije się na sztywno, a przy dalszym ubijaniu będzie się stopniowo oddzielać.

( Gdy nie mamy miksera, wystarczy wlać śmietanę do słoiczka i tak długo potrząsać aż będzie się oddzielać )

Masło wyjąć z serwatki, przełożyć na sito (lub gazę) i odcisnąć.

Następnie włożyć masło do zimnej ( najlepiej uprzednio przegotowanej ) wody, i ugniatać wypłukując resztki serwatki.

Zmienić wodę i czynność powtórzyć.

Po tym czasie masło wyjąć i dowolnie uformować.

domowe-maslo20

domowe-maslo4