Domowe masło
Z podanych składników wychodzi około 150 g masła
Śmietanę można ubić mikserem lub w słoiku, jednakże mikserem trwa to znacznie szybciej.
Składniki;
500 g zimnej śmietany kremówki co najmniej 30% ( lub większej procentowo )
0,5 łyżeczki soli ( można pominąć )
Zimną kremówkę wlać do miski , dodać sól, następnie ubijać mikserem tak długo aż oddzieli się masło od serwatki ( trwa to około 10- 15 minut)
Najpierw śmietana ubije się na sztywno, a przy dalszym ubijaniu będzie się stopniowo oddzielać.
( Gdy nie mamy miksera, wystarczy wlać śmietanę do słoiczka i tak długo potrząsać aż będzie się oddzielać )
Masło wyjąć z serwatki, przełożyć na sito (lub gazę) i odcisnąć.
Następnie włożyć masło do zimnej ( najlepiej uprzednio przegotowanej ) wody, i ugniatać wypłukując resztki serwatki.
Zmienić wodę i czynność powtórzyć.
Po tym czasie masło wyjąć i dowolnie uformować.