Szynka wieprzowa w sosie winnym z dodatkiem zielonego pieprzu

szynka-wieprzowa-w-sosie-winnym-z-dodatkiem-zielonego-pieprzu

1 kg mięsa z szynki wieprzowej

125 ml białego wina

2 łyżki masła

4 łyżki oleju

1 łyżeczka pieprzu ziołowego

1 łyżeczka suszonej papryki

1 płaska łyżeczka suszonego rozmarynu

1 łyżeczka suszonego czosnku

1 łyżeczka soli

2 łyżki pieprzu zielonego z zalewy

1 cebula pokrojona w kostkę

700 ml bulionu ( lub wody )

1 łyżka sosu sojowego ( lub przyprawy do zup )

1 płaska łyżka mąki

 

Mięso pokroić w plastry ( w razie konieczności lekko rozbić )

Pieprz ziołowy, sól, rozmaryn, paprykę oraz czosnek wymieszać, po czym natrzeć mięso.

Mięso odstawić na co najmniej 1 godzinę, po tym czasie każdy plaster podsmażyć z obu stron na oliwie z dodatkiem masła, aż do zrumienienia.

Na tej samej patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i włożyć podsmażone plastry mięsa, następnie dodać pieprz zielony, wlać wino, wodę i dusić dusić do miękkości

Gdy mięso jest już prawie miękkie, a sos zredukowany do połowy, wtedy dodać sos sojowy.

Całość zagęścić łyżką mąki wymieszaną z małą ilością wody lub śmietanki.