Szynka wieprzowa w sosie winnym z dodatkiem zielonego pieprzu
1 kg mięsa z szynki wieprzowej
125 ml białego wina
2 łyżki masła
4 łyżki oleju
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1 łyżeczka suszonej papryki
1 płaska łyżeczka suszonego rozmarynu
1 łyżeczka suszonego czosnku
1 łyżeczka soli
2 łyżki pieprzu zielonego z zalewy
1 cebula pokrojona w kostkę
700 ml bulionu ( lub wody )
1 łyżka sosu sojowego ( lub przyprawy do zup )
1 płaska łyżka mąki
Mięso pokroić w plastry ( w razie konieczności lekko rozbić )
Pieprz ziołowy, sól, rozmaryn, paprykę oraz czosnek wymieszać, po czym natrzeć mięso.
Mięso odstawić na co najmniej 1 godzinę, po tym czasie każdy plaster podsmażyć z obu stron na oliwie z dodatkiem masła, aż do zrumienienia.
Na tej samej patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i włożyć podsmażone plastry mięsa, następnie dodać pieprz zielony, wlać wino, wodę i dusić dusić do miękkości
Gdy mięso jest już prawie miękkie, a sos zredukowany do połowy, wtedy dodać sos sojowy.
Całość zagęścić łyżką mąki wymieszaną z małą ilością wody lub śmietanki.