Szpinak z warzywami w śmietanie

szpinak-z-warzywami-w-smietanie2

Do śmietanki można również dodać 80 g sera pleśniowego typu gorgonzola. Chcąc bardziej zagęścić potrawę, proponuję śmietankę zamienić na ser mascarpone lub serek czosnkowy.

 

450 g mrożonego szpinaku w liściach

450 g mrożonej włoszczyzny

1 łyżka masła

125 ml wody

1 kopiasta łyżeczka soli

3 duże ząbki czosnku

0,5 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej

250 ml słodkiej śmietanki ( użyłam 10 % )

pieprz mielony

 

Na patelni rozpuścić masło, następnie dodać zamrożony szpinak i włoszczyznę.

Całość lekko podsmażyć, po czym wlać wodę, dodać łyżeczkę soli, przykryć i dusić aż warzywa zmiękną, a cała woda wyparuje.

Po tym czasie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz gałkę muszkatołową.

Wszystko zamieszać, wlać śmietanę i leciutko zagotować ( bez przykrycia )

Na końcu doprawić pieprzem i w razie konieczności solą.

szpinak-z-warzywami-w-smietanie6

One comment

  1. Aga pisze:

    zdecydowanie moje smaki 😀

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*