Kasza jaglana z młodą kapustą i szaszłykami

kasza-jaglana-z-kapusta-i-szaszlykami

Marynata do kurczaka;

60 ml sosu sojowego

1 łyżeczka pieprzu ziołowego

1 łyżeczka curry

1 łyżeczka czosnku granulowanego

szczypta soli

 

Szaszłyki ;

1kg piersi z kurczaka

2 małe papryki czerwone

4 nieduże cebule

300 g boczki wędzonego gotowanego

Wszystkie składniki pokroić w kostkę

Pierś wymieszać z marynatą i odstawić na co najmniej 2 godziny.

Po tym czasie wszystkie składniki na przemian nabić na patyki do szaszłyków.

 

Warstwa kapuściana;

1 nieduża główka młodej kapusty

3 łyżki koperku

1 płaska łyżeczka soli

Poszatkowaną kapustę wymieszać z łyżeczką soli i odstawić na 1,5 godziny, następnie odcisnąć w dłoniach i wymieszać z koperkiem.

 

Dodatkowo;

200 g kaszy jaglanej

750 ml ciepłej wody

1,5 łyżeczki soli

2 ząbki posiekanego czosnku

Ciepłą wodę wymieszać z solą i czosnkiem

 

Wykonanie;

Kaszę jaglaną kilka razy wypłukać na sicie ciepłą wodą, po czym przełożyć ja do naczynia żaroodpornego ( 22 cm x 35 cm )

Na kaszy położyć kapustę.

Na kapuście ułożyć szaszłyki które lekko skropić olejem.

Następnie wlać ciepłą wodę wymieszaną z solą i czosnkiem ( kasza musi być przykryta)

Całość przykryć folią aluminiową i włożyć do nagrzanego piekarnika do 180° C na około 45 minut, po tym czasie zdjąć folię i piec jeszcze około 15 minut

kasza-jaglana-z-kapusta-i-szaszlykami2

kasza-jaglana-z-kapusta-i-szaszlykami3

kasza-jaglana-z-kapusta-i-szaszlykami4

kasza-jaglana-z-kapusta-i-szaszlykami5

One comment

  1. Aga pisze:

    prawdziwa uczta 🙂 do tego świetny pomysł, by zapiec wszystko razem 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*