Żebro wołowe w winie i warzywach
1 kg żeberek wołowych
3 cebule
3 marchewki
4 ząbki czosnku
0,5 szklanki passaty pomidorowej
300 ml czerwonego wina
300 ml bulionu ( najlepiej wołowy )
2 łyżki klarowanego masła
2 liście laurowe
4 kulki ziela angielskiego
pieprz i sól
Mięso zalać winem, dodać pokrojoną w grube plastry cebulę i marchewkę, dodać liście laurowe oraz ziele angielskie.
Całość odstawić do lodówki na kilka godzin.
Po tym czasie wyjąć mięso z marynaty, wytrzeć dokładnie ręcznikiem papierowym, natrzeć solą i pieprzem, po czym podsmażyć na maśle ze wszystkich stron.
Następnie żeberka i warzywa przełożyć do żaroodpornego naczynia.
Niewielką ilością marynaty wypłukać tłuszcz ze smażenia mięsa, i dodać go do żeberek razem z pozostałą marynatą oraz pomidorową passatą, wymieszaną z posiekanym czosnkiem.
Naczynie przykryć i włożyć do nagrzanego piekarniku do 180 °, piec nieco ponad 2 godziny.
W połowie pieczenia wlać ciepły bulion.