Żebro wołowe w winie i warzywach

zebro-wolowe-w-winie

1 kg żeberek wołowych

3 cebule

3 marchewki

4 ząbki czosnku

0,5 szklanki passaty pomidorowej

300 ml czerwonego wina

300 ml bulionu ( najlepiej wołowy )

2 łyżki klarowanego masła

2 liście laurowe

4 kulki ziela angielskiego

pieprz i sól

 

Mięso zalać winem, dodać pokrojoną w grube plastry cebulę i marchewkę, dodać liście laurowe oraz ziele angielskie.

Całość odstawić do lodówki na kilka godzin.

Po tym czasie wyjąć mięso z marynaty, wytrzeć dokładnie ręcznikiem papierowym, natrzeć solą i pieprzem, po czym podsmażyć na maśle ze wszystkich stron.

Następnie żeberka i warzywa przełożyć do żaroodpornego naczynia.

Niewielką ilością marynaty wypłukać tłuszcz ze smażenia mięsa, i dodać go do żeberek razem z pozostałą marynatą oraz pomidorową passatą, wymieszaną z posiekanym czosnkiem.

Naczynie przykryć i włożyć do nagrzanego piekarniku do 180 °, piec nieco ponad 2 godziny.

W połowie pieczenia wlać ciepły bulion.