Jabłecznik z brzoskwiniami pod kokosową bezą

jablecznik-z-brzoskwiniami-pod-kokosowa-beza

Do wypieku użyłam kupionych jabłek prażonych z brzoskwiniami

Białka na bezę miałam zamrożone z wcześniejszych wypieków.

Kruchy spód;

1,5 szklanki mąki ( 240 g )

0,5 szklanki cukru pudru ( 80 g )

1 jajko

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

80 g masła o temperaturze pokojowej

 

Wszystkie składniki ciasta zagnieść.

Formę o wymiarach 25 cm x 40 cm wysmarować masłem

Dno blaszki wylepić ciastem ( bez boków) i nakłuć widelcem dziury.

Farsz z jabłek ;

2 słoiki jabłek prażonych z dodatkiem brzoskwiń ( każdy o wadze 780 g )

200 g rodzynek

1 sucha galaretka brzoskwiniowa

1 suchy budyń

3 łyżki zimnej wody ( do budyniu )

Do miski włożyć jabłka, rodzynki, galaretkę oraz budyń wymieszany z wodą,

Wszystkie składniki wymieszać i wyłożyć na spód surowego ciasta

 

Kokosowa beza;

5 białek

szczypta soli

150 g cukru ( więcej niż 0,5 szklanki)

100 g wiórek kokosowych

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i cukrem, na koniec wsypać wiórki i delikatnie wymieszać.

Bezę wyłożyć na farsz z jabłek i włożyć do nagrzanego piekarnika do 170 °, na około 40 – 45 minut ( grzanie górne i dolne )

 

Zimne ciasto można ozdobić kleksami z bitej śmietany.

Beza po upieczeniu beza jest bardzo krucha i często pęka podczas krojenia.

img_9338-crop