Jabłecznik z brzoskwiniami pod kokosową bezą
Do wypieku użyłam kupionych jabłek prażonych z brzoskwiniami
Białka na bezę miałam zamrożone z wcześniejszych wypieków.
Kruchy spód;
1,5 szklanki mąki ( 240 g )
0,5 szklanki cukru pudru ( 80 g )
1 jajko
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
80 g masła o temperaturze pokojowej
Wszystkie składniki ciasta zagnieść.
Formę o wymiarach 25 cm x 40 cm wysmarować masłem
Dno blaszki wylepić ciastem ( bez boków) i nakłuć widelcem dziury.
Farsz z jabłek ;
2 słoiki jabłek prażonych z dodatkiem brzoskwiń ( każdy o wadze 780 g )
200 g rodzynek
1 sucha galaretka brzoskwiniowa
1 suchy budyń
3 łyżki zimnej wody ( do budyniu )
Do miski włożyć jabłka, rodzynki, galaretkę oraz budyń wymieszany z wodą,
Wszystkie składniki wymieszać i wyłożyć na spód surowego ciasta
Kokosowa beza;
5 białek
szczypta soli
150 g cukru ( więcej niż 0,5 szklanki)
100 g wiórek kokosowych
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i cukrem, na koniec wsypać wiórki i delikatnie wymieszać.
Bezę wyłożyć na farsz z jabłek i włożyć do nagrzanego piekarnika do 170 °, na około 40 – 45 minut ( grzanie górne i dolne )
Zimne ciasto można ozdobić kleksami z bitej śmietany.
Beza po upieczeniu beza jest bardzo krucha i często pęka podczas krojenia.