Roladki schabowe z boczkiem i śliwką

roladki-schabowe-z-boczkiem-i-sliwka

800 g schabu bez kości

5 szerokich plastrów surowego boczku wędzonego

5 płaskich łyżeczek musztardy

5 małych ząbków czosnku

25 szt suszonych śliwek ( opcjonalnie )

sól, pieprz

Schab pokroić na 5 grubych plastrów

Każdy plaster rozbić na cienki płat

Każdy płat mięsa oprószyć solą i pieprzem, posmarować posiekanym ząbkiem czosnku i łyżeczką musztardy.

Następnie położyć plaster boczku wędzonego i około 5 suszonych śliwek.

Każdą roladę spiąć wykałaczką ( lub owinąć bawełnianą białą nicią) i podsmażyć na gorącym tłuszczu z każdej strony aż się zrumienią.

Następnie wlać trochę wody i dusić do miękkości

roladki-schabowe-z-boczkiem-i-sliwka20