Filety z łososia w maślano ziołowym sosie

filety-z-lososia-w-maslano-ziolowym-sosie31

2 filety z łososia ( każdy około 250 g )

Sos;

50 g masła

1 płaska łyżka posiekanego koperku

1 płaska łyżka posiekanej natki pietruszki

2 ząbki czosnku

1,5 łyżki soku z cytryny

0,5 łyżeczki świeżo startej skórki cytrynowej

sól, pieprz

1 łyżka oleju ( do wysmarowania naczynia )

Rybę posypać solą i pieprzem, po czym odstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny.

Masło rozpuścić, dodać koperek, natkę pietruszki, skórkę oraz sok z cytryny i posiekany czosnek, wszystko dokładnie wymieszać.

Dno naczynia natłuścić olejem, ułożyć rybę i nasmarować sosem.

Na górę można położyć gałązkę tymianku

Piec w nagrzanym piekarniku do 180 ° C około 15- 20 minut ( grzanie górne i dolne )

filety-z-lososia-w-maslano-ziolowym-sosie32

 

Na tej stronie jest pokazany  mintaj w szpinaku