Filety z łososia w maślano ziołowym sosie
2 filety z łososia ( każdy około 250 g )
Sos;
50 g masła
1 płaska łyżka posiekanego koperku
1 płaska łyżka posiekanej natki pietruszki
2 ząbki czosnku
1,5 łyżki soku z cytryny
0,5 łyżeczki świeżo startej skórki cytrynowej
sól, pieprz
1 łyżka oleju ( do wysmarowania naczynia )
Rybę posypać solą i pieprzem, po czym odstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny.
Masło rozpuścić, dodać koperek, natkę pietruszki, skórkę oraz sok z cytryny i posiekany czosnek, wszystko dokładnie wymieszać.
Dno naczynia natłuścić olejem, ułożyć rybę i nasmarować sosem.
Na górę można położyć gałązkę tymianku
Piec w nagrzanym piekarniku do 180 ° C około 15- 20 minut ( grzanie górne i dolne )
Na tej stronie jest pokazany mintaj w szpinaku