Piersi na kaszy z mieszanką chińską i w zupie cebulowej
Zupę cebulową można zamienić na grzybową, a piersi zastąpić klopsami mielonymi.
5 niedużych pojedynczych piersi z kurczaka
3 torebki kaszy perłowej jeczmiennej
750 g mrożonej mieszanki chińskiej
750 ml gorącej wody
200 ml śmietany 30%
2 zupy cebulowe
1 łyżeczka płynnej przyprawy do zup
Marynata do piersi ;
70 ml oleju
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka rozmarynu
1 łyżeczka słodkiej papryki ( lub ostrej)
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
2 ząbki posiekanego czosnku
Wszystkie składniki marynaty wymieszać.
Piersi wymieszać w marynacie i zostawić na co najmniej 3 godziny ( najlepiej na całą noc )
Do formy o wymiarach 32 cm x 22 cm wysypać kaszę z torebek.
Na kaszę wysypać mieszankę chińską i ułożyć piersi z marynaty.
Zupy wymieszać z gorącą wodą i przyprawą do zup, po czym wlać do do kaszy z warzywami i mięsem.
Całość włożyć do nagrzanego piekarnika do 200 ° C na 30 minut ( grzanie górne i dolne )
Po tym czasie blaszę wyjąć i całość polać jeszcze śmietaną.
Włożyć ponownie do piekarnika na około 15 minut.