Pieróg z kapustą kiszoną i grzybami (bez wyrastania)

KKKKKKK

 

Ciasto jest prawie identyczne jak do Calzone, tylko nie ma potrzeby wyrastania.

Farsz;

1 kg pieczarek

600 g kapusty kiszonej

1 dużą cebulę

pieprz mielony

sól

Kapustę posiekać, następnie ugotować do miękkości z liściem laurowym i zielem angielskim po czym dokładnie odcedzić.

Posiekaną cebulkę przyrumienić na złoto na niewielkiej ilości oleju, następnie dodać pokrojone pieczarki i smażyć wszystko aż do wyparowania wody, na samym końcu wsypać ugotowaną kapustę, doprawiając pieprzem i solą

Ciasto;

500 g mąki

250 ml ciepłej wody

1 torebka suszonych drożdży ( 7 g )

1 płaska łyżeczka soli

50 ml oleju

Przesianą mąkę, wymieszać z solą i drożdżami, dodać ciepłą wodę i olej, następnie wyrobić elastyczne ciasto.

Ciasto podzielić na 4 części, każdą część cienko rozwałkować, przyłożyć talerz i wykroić kółko.

Na połowę placka nałożyć kapustę z pieczarkami ( uważając aby brzegi pozostały suche )

Następnie formujemy pieróg, zaklejamy dokładnie brzeg i układamy na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 220° C około 15 minut ( grzanie górne i dolne )

kk

kkk

kkkk

Kapusta z przyrumienioną cebulką jest sama w sobie pyszna jako dodatek do drugiego dania, szczegółowy przepis jest podany tutaj