Pieróg z kapustą kiszoną i grzybami (bez wyrastania)
Ciasto jest prawie identyczne jak do Calzone, tylko nie ma potrzeby wyrastania.
Farsz;
1 kg pieczarek
600 g kapusty kiszonej
1 dużą cebulę
pieprz mielony
sól
Kapustę posiekać, następnie ugotować do miękkości z liściem laurowym i zielem angielskim po czym dokładnie odcedzić.
Posiekaną cebulkę przyrumienić na złoto na niewielkiej ilości oleju, następnie dodać pokrojone pieczarki i smażyć wszystko aż do wyparowania wody, na samym końcu wsypać ugotowaną kapustę, doprawiając pieprzem i solą
Ciasto;
500 g mąki
250 ml ciepłej wody
1 torebka suszonych drożdży ( 7 g )
1 płaska łyżeczka soli
50 ml oleju
Przesianą mąkę, wymieszać z solą i drożdżami, dodać ciepłą wodę i olej, następnie wyrobić elastyczne ciasto.
Ciasto podzielić na 4 części, każdą część cienko rozwałkować, przyłożyć talerz i wykroić kółko.
Na połowę placka nałożyć kapustę z pieczarkami ( uważając aby brzegi pozostały suche )
Następnie formujemy pieróg, zaklejamy dokładnie brzeg i układamy na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 220° C około 15 minut ( grzanie górne i dolne )
Kapusta z przyrumienioną cebulką jest sama w sobie pyszna jako dodatek do drugiego dania, szczegółowy przepis jest podany tutaj