Kiszona kapusta na ciepło z przyrumienioną cebulką
Kapusta mojego dzieciństwa, doskonała jako dodatek do drugiego dania.
Sałatkę można zrobić na dwa sposoby, z surową lub ugotowaną kapustą.
I sposób z kapustą gotowaną;
800 g kapusty kiszonej ( może być nieco więcej )
2 duże cebule pokrojone w kosteczkę
70 ml oleju (może być więcej)
2 liście laurowe
4 kulki ziela angielskiego
1 łyżeczka cukru ( lub nieco więcej, w zależności jak kwaśna jest kapusta )
sól
czarny mielony pieprz
Kapustę ugotować do miękkości z liściem laurowym i zielem angielskim po czym dokładnie odcedzić na durszlaku.
Cebulkę na oleju mocno przyrumienić i wymieszać z kapustą
Doprawić solą, cukrem i dużą ilością czarnego pieprzu
Najlepiej smakuje na ciepło.
II sposób, bez gotowania kapusty;
W większym garnku zrumienić cebulkę, następnie dodać surową i posiekaną kapustę kiszoną oraz ziele angielskie i liście laurowe.
Wlać około 0,5 szklanki wody, następnie dusić pod przykryciem aż kapusta zmięknie, a cała woda wyparuje ( gdyby woda podczas duszenia wyparowała, a kapusta nie była wystarczająco miękka, wtedy dolać jeszcze odrobinę wody )
Pod koniec duszenia zdjąć pokrywkę i doprawić solą, pieprzem i cukrem.