Kiszona kapusta na ciepło z przyrumienioną cebulką

Kapusta mojego dzieciństwa,  doskonała jako dodatek do drugiego dania.

Sałatkę można zrobić na dwa sposoby, z surową lub ugotowaną kapustą.

 

I sposób z kapustą gotowaną;

800 g kapusty kiszonej ( może być nieco więcej )

2 duże cebule pokrojone w kosteczkę
70 ml oleju (może być więcej)

2 liście laurowe

4 kulki ziela angielskiego

1 łyżeczka cukru ( lub nieco więcej, w zależności jak kwaśna jest kapusta )

sól

czarny mielony pieprz

Kapustę ugotować do miękkości z liściem laurowym i zielem angielskim po czym dokładnie odcedzić na durszlaku.

Cebulkę na oleju mocno przyrumienić i wymieszać z kapustą

Doprawić solą, cukrem i dużą ilością czarnego pieprzu
Najlepiej smakuje na ciepło.

 

II sposób, bez gotowania kapusty;

W większym garnku zrumienić cebulkę, następnie dodać surową i posiekaną kapustę kiszoną oraz ziele angielskie i liście laurowe.

Wlać około 0,5 szklanki wody, następnie dusić pod przykryciem aż kapusta zmięknie, a cała woda wyparuje ( gdyby woda podczas duszenia wyparowała, a kapusta nie była wystarczająco miękka, wtedy dolać jeszcze odrobinę wody )

Pod koniec duszenia zdjąć pokrywkę i doprawić solą, pieprzem i cukrem.