Ryż zapiekany z twarogiem
Do tego dania najlepszy jest twaróg z wiaderka ponieważ jest lżejszej konsystencji.
5 dużych jajek
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 szklanka cukru
1 kg twarogu z wiaderka
150 g rodzynek
1 łyżka budyniu waniliowego
3 torebki ugotowanego ryżu
Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
Do utartych jajek dodać, rodzynki, budyń, ryż i twaróg
Wszystko dokładnie wymieszać i wlać do wysmarowanej masłem blaszki o wymiarach 32 cm x 22 cm.
Całość włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 ° C na około 50 minut (grzanie górne i dolne)
Najlepiej smakuje podana na ciepło z dowolnym musem owocowym ( podałam z jabłkowym)
Rada;
Do masy można dodać słoiczek konfitur, zminiejszając przy tym ilosć cukru.