Ryż zapiekany z twarogiem

RYZ

Do tego dania najlepszy jest twaróg z wiaderka ponieważ jest lżejszej konsystencji.

5 dużych jajek

2 łyżeczki cukru waniliowego

1 szklanka cukru

1 kg twarogu z wiaderka

150 g rodzynek

1 łyżka budyniu waniliowego

3 torebki ugotowanego ryżu

 

Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.

Do utartych jajek dodać, rodzynki, budyń, ryż i twaróg

Wszystko dokładnie wymieszać i wlać do wysmarowanej masłem blaszki o wymiarach 32 cm x 22 cm.

Całość włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 ° C na około 50 minut (grzanie górne i dolne)

Najlepiej smakuje podana na ciepło z dowolnym musem owocowym ( podałam z jabłkowym)

Rada;

Do masy można dodać słoiczek konfitur, zminiejszając przy tym ilosć cukru.

ryzzzzz

ryyyzzzz

Ryż zapiekany z twarogiem05