Brokuły w sosie beszamelowo serowym
Smak sosu można zmienić zamieniając serek ziołowy na tarty żółty ser lub ser pleśniowy typu gorgonzola
2 paczki mrożonych brokułów ( lub 2 świeże )
1 płaska łyżeczka cukru
2 płaskie łyżeczki soli
Brokuły ugotować w wodzie z dodatkiem soli i cukru
Sos;
1 kopiasta łyżka masła
2 płaskie łyżeczki mąki
1,5 szklanki zimnego mleka
100 g serka ziołowego typu Almette
1 duży posiekany ząbek czosnku
sól, pieprz
gałka muszkatołowa ( niekoniecznie)
Masło rozpuścić w rondelku, dodać mąkę ciągle mieszając, następnie wlać mleko i mieszać aż całość lekko zgęstnieje.
Następnie dodac serek ziołowy i posiekany ząbek czosnku.
Całość doprawić solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową.
Brokuły ułożyć na półmisku i polać ciepłym sosem