Brokuły w sosie beszamelowo serowym

Brokuły

 

Smak sosu można zmienić zamieniając serek ziołowy na tarty żółty ser lub ser pleśniowy typu gorgonzola

2 paczki mrożonych brokułów ( lub 2 świeże )

1 płaska łyżeczka cukru

2 płaskie łyżeczki soli

Brokuły ugotować w wodzie z dodatkiem soli i cukru

Sos;

1 kopiasta łyżka masła

2 płaskie łyżeczki mąki

1,5 szklanki zimnego mleka

100 g serka ziołowego typu Almette

1 duży posiekany ząbek czosnku

sól, pieprz

gałka muszkatołowa ( niekoniecznie)

Masło rozpuścić w rondelku, dodać mąkę ciągle mieszając, następnie wlać mleko i mieszać aż całość lekko zgęstnieje.

Następnie dodac serek ziołowy i posiekany ząbek czosnku.

Całość doprawić solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową.

Brokuły ułożyć na półmisku i polać ciepłym sosem