Śląski dymfkraut, czyli modra kapusta z goździkami na ciepło

1 główka czerwonej kapusty

100 g ( lub nieco więcej ) wędzonego surowego boczku

2 jabłka

6 goździków

2 liście laurowe

5 kulek ziela angielskiego

1,5 łyżeczki cukru

1 płaska łyżeczka soli

pieprz mielony

około 3 łyżeczki octu lub soku z cytryny ( wg uznania)

 

Boczek pokroić w kosteczkę wrzucić do garnka i podsmażyć

Kapustę poszatkować i wrzucić do podsmażonego boczku, dodać obrane i starte jabłka, pokrojoną w kostkę cebulę oraz liście laurowe, goździki, ziele angielskie, cukier i sól.

Całość postawić na ogniu, wlać około 4 łyżki wody, przykryć i dusić często mieszając.

( w razie potrzeby dolać jeszcze odrobinę wody )

Gdy kapusta będzie prawie miękka, zdjąć pokrywkę i dusić bez przykrycia aż do wyparowania wody, Następnie wlać sok cytrynowy ( lub wsypać odrobinę kwasku cytrynowego )

Całość doprawić czarnym zmielonym pieprzem.

Kapustę podawać na ciepło, najlepiej smakuje z roladami śląskimi lub ze sztuką mięsa

Dymfkrauuut