Śląski dymfkraut, czyli modra kapusta z goździkami na ciepło
100 g ( lub nieco więcej ) wędzonego surowego boczku
2 jabłka
6 goździków
2 liście laurowe
5 kulek ziela angielskiego
1,5 łyżeczki cukru
1 płaska łyżeczka soli
pieprz mielony
około 3 łyżeczki octu lub soku z cytryny ( wg uznania)
Boczek pokroić w kosteczkę wrzucić do garnka i podsmażyć
Kapustę poszatkować i wrzucić do podsmażonego boczku, dodać obrane i starte jabłka, pokrojoną w kostkę cebulę oraz liście laurowe, goździki, ziele angielskie, cukier i sól.
Całość postawić na ogniu, wlać około 4 łyżki wody, przykryć i dusić często mieszając.
( w razie potrzeby dolać jeszcze odrobinę wody )
Gdy kapusta będzie prawie miękka, zdjąć pokrywkę i dusić bez przykrycia aż do wyparowania wody, Następnie wlać sok cytrynowy ( lub wsypać odrobinę kwasku cytrynowego )
Całość doprawić czarnym zmielonym pieprzem.
Kapustę podawać na ciepło, najlepiej smakuje z roladami śląskimi lub ze sztuką mięsa