Placek na musie owocowym z masą cytrynową
Często wymyślam ciasta na ulubionych musach owocowych, tym razem użyłam musu z jeżyn.
Ciasto może być bez przekładania jako babka, lub można je przekroić i przełożyć dowolną masą.
Składniki;
600 g jeżyn
2 szklanki mąki tortowej
0,5 szklanki maki ziemniaczanej
3 duże jajka
1 szklanka cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
0,5 szklanki oleju
3 łyżeczki proszku do pieczenia
Jeżyny zmiksować i przetrzeć przez sito (otrzymamy 1 szklankę czystego musu bez pestek )
Całe jaja utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, po czym wsypać przesianą mąkę tortową i ziemniaczaną wraz z proszkiem do pieczenia, następnie dodać 1 szklankę musu i olej.
Wszystko dokładnie wymieszać i wlać do tortownicy o średnicy 28 cm którą najpierw trzeba wysmarować i obsypać bułką tartą
Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 ° na około 40 minut ( grzanie górne i dolne)
Masa cytrynowa;
0,5 litra mleka
2 budynie waniliowe
0,5 szklanki cukru
1 łyżka soku z cytryny
1 galaretka cytrynowa
200 g masła
Z mleka, cukru i suchego budyniu ugotować budyń.
Do gorącego budyniu wsypać suchą galaretkę, łyżkę soku z cytryny i dokładnie wymieszać. Gdy masa będzie letnia, wtedy dodać masło i wszystko dokładnie mikserem utrzeć.
Dodatkowo przygotować;
5 łyżek dżemu cytrynowego ( lub pomarańczowego )
200 ml wody z cytryną
100 g kandyzowanej skórki cytrynowej lub pomarańczowej.
Wykonanie;
Upieczone ciasto wyjąć, wystudzić i przekroić wzdłuż na 3 krążki.
Każdy placek nasączyć wodą z cytryną.
Da dolny krążek nałożyć zimną masę cytrynową, przykryć drugim krążkiem i posmarować dżemem cytrynowym lub pomarańczowym. Na górę ułożyć ostatni kawałek ciasta, i oblać lukrem.
Górę można posypać skórką cytrynową lub pomarańczową.
Lukier;
6 łyżek cukru pudru
3 łyżki soku z cytryny.
Wszystko utrzeć.