Placek na musie owocowym z masą cytrynową

bbbb

Często wymyślam ciasta na musach owocowych, tym razem użyłam musu z jeżyn.

Ciasto może być bez przekładania jako babka, lub można je przekroić i przełożyć dowolną masą.

600 g jeżyn

2 szklanki mąki tortowej

0,5 szklanki maki ziemniaczanej

3 duże jajka

1 szklanka cukru

2 łyżeczki cukru waniliowego

0,5 szklanki oleju

3 łyżeczki proszku do pieczenia

Jeżyny zmiksować i przetrzeć przez sito (otrzymamy 1 szklankę czystego musu bez pestek )

b

Całe jaja utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, po czym wsypać przesianą mąkę tortową i ziemniaczaną wraz z proszkiem do pieczenia, następnie dodać 1 szklankę musu i olej.

Wszystko dokładnie wymieszać i wlać do tortownicy o średnicy 28 cm którą najpierw trzeba wysmarować i obsypać bułka tartą

bbb (2)

Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 ° na około 40 minut ( grzanie górne i dolne)

Masa cytrynowa;

0,5 litra mleka

2 budynie waniliowe

0,5 szklanki cukru

1 łyżka soku z cytryny

1 galaretka cytrynowa

200 g masła

Z mleka, cukru i suchego budyniu ugotować budyń.

Do gorącego budyniu wsypać suchą galaretkę, łyżkę soku z cytryny i dokładnie wymieszać. Gdy masa będzie letnia, wtedy dodać masło i wszystko dokładnie mikserem utrzeć.

Dodatkowo przygotować;

5 łyżek dżemu cytrynowego ( lub pomarańczowego )

200 ml wody z cytryną

100 g kandyzowanej skórki cytrynowej lub pomarańczowej.

Upieczone ciasto wyjąć, wystudzić i przekroić wzdłuż na 3 plastry.

Każdy plaster nasączyć wodą z cytryną.

Da dolny krążek nałożyć zimną masę cytrynową, przykryć drugim krążkiem i posmarować dżemem cytrynowym lub pomarańczowym. Na górę ułożyć ostatni kawałek ciasta, i oblać lukrem.

Górę można posypać skórką cytrynową lub pomarańczową.

Lukier;

5-6 łyżek cukru pudru

3 łyżki soku z cytryny.

Wszystko utrzeć.

bbb (1)