Zupa ze świeżych ogórków

Zupa ze świeżych ogórków

Zupę można zrobić szybciej, używając mrożonej włoszczyzny.

300 g marchewki
100 g korzenia selera
100 g korzenia pietruszki
0,5 małego pora
2 duże ziemniaki
1 kg ogórków (długich sałatkowych)
1 łyżka masła
3 łyżki posiekanego koperku
2 litry bulionu
3 ząbki czosnku (niekoniecznie)
150 ml kwaśnej śmietany
1 łyżka mąki
sól

Marchew i seler zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, a pora na półplasterki.
Warzywa włożyć do garnka, zalać bulionem (można dodać posiekany czosnek) i gotować do miękkości.
W międzyczasie obrać ogórki i pokroić w kostkę.
Na patelni rozpuścić masło, dodać ogórki i poddusić na szklisto.
Podsmażone ogórki wrzucić do gotujących się warzyw i dodać koperek.
Całość zabielić śmietaną wymieszaną z mąką, zagotować.
Doprawić solą.

Smak zupy można zmienić dodając do talerza jedną łyżeczkę tartego chrzanu ze słoiczka