Makaron razowy z warzywami i kurczakiem
Danie ma tę zaletę że nie trzeba go pilnować,a przy okazji mamy całe drugie danie.
500 g makaronu razowego
750 g mrożonych warzyw
6-7 ćwiartek lub udek z kurczaka
przyprawa do kurczaka
Ćwiartki (lub udka) natrzeć przyprawą i odstawić na godzinkę.
Dużą blaszkę z wyposażenia piekarnika nasmarować olejem,wsypać suchy makaron.
Na makaronie rozłożyć zamrożone warzywa,na górę ułożyć kurczaka.
Całość zalać zalewą i przykryć folią aluminiową.
Piec w nagrzanym piekarniku do 200 ° C na 60 minut (górne i dolne grzanie) następnie zdjąć folię i piec górą jeszcze 10 minut aż kurczak się lekko zrumieni
Zalewa;
5 szklanek wody
1 kopiasta łyżeczka soli
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka suszonego czosnku
0,5 łyżeczki suszonego rozmarynu
1 łyżka sosu sojowego
Przyprawy można zmienić wg swoich upodobań.