Placek po żydowsku

IMG_4994

 Nazwę wzięłam z placka o podobnym smaku, który był podawany w nieistniejącej już raciborskiej restauracji.

 

1 kg obranych ziemniaków

2 łyżki gęstego jogurtu

2 jajka

2 łyżki kaszy manny

2 ząbki czosnku

2 duże cebule

1 łyżka suszonego majeranku

1 łyżeczka soli

0,5 łyżeczki mielonego pieprzu

 

Ziemniaki zetrzeć na średnich oczkach ( lub na grubych ) następnie odcisnąć nadmiar wody.

Odciśnięte ziemniaki włożyć do miski, po czym dodać rozbełtane jajka oraz jogurt

Wszystko wymieszać, następnie dodać kaszę manną, majeranek startą cebulę, czosnek oraz sól i pieprz.

Wodę z wyciśniętych ziemniaków zlać, a krochmal który pozostał na dnie dodać do masy ziemniaczanej.

Całość dokładnie wymieszać, następnie chochelką nabrać dużą  porcję masy ziemniaczanej i smażyć na rumiano z obu stron na gorącym oleju.

 

Farsz mięsny;

4 pojedyncze piersi z kurczaka

1 płaska łyżeczka curry

sól, pieprz-do smaku

Piersi pokroić w kostkę ,usmażyć doprawiając curry, solą i pieprzem

 

Surówka;

0,5  małej główki białej kapusty

1 marchewka

1 cebula

1 łyżeczka musztardy (niekoniecznie)

sól, pieprz, cukier, olej

Kapustę poszatkować, nasolić i odstawić na godzinkę.

Po czym lekko odcisnąć, dodać potartą marchewkę i cebulkę pokrojoną w kosteczkę..

Doprawić solą, pieprzem, odrobiną cukru oraz olejem

Wymieszać i odstawić na 0,5 godzinki do przegryzienia

 

Sos czosnkowy;

1 duży gęsty jogurt

5 łyżek majonezu

3 posiekane ząbki czosnku

sól, pieprz-do smaku

Wszystko wymieszać.

 

Wykonanie;

Na połówce usmażonego placka nałożyć 3 łyżki surówki, na nią położyć 3 łyżki kurczaka, po czym nakryć drugą połową placka i oblać sosem czosnkowym