Placek po żydowsku
Nazwę wzięłam z placka o podobnym smaku, który był podawany w nieistniejącej już raciborskiej restauracji.
1 kg obranych ziemniaków
2 łyżki gęstego jogurtu
2 jajka
2 łyżki kaszy manny
2 ząbki czosnku
2 duże cebule
1 łyżka suszonego majeranku
1 łyżeczka soli
0,5 łyżeczki mielonego pieprzu
Ziemniaki zetrzeć na średnich oczkach ( lub na grubych ) następnie odcisnąć nadmiar wody.
Odciśnięte ziemniaki włożyć do miski, po czym dodać rozbełtane jajka oraz jogurt
Wszystko wymieszać, następnie dodać kaszę manną, majeranek startą cebulę, czosnek oraz sól i pieprz.
Wodę z wyciśniętych ziemniaków zlać, a krochmal który pozostał na dnie dodać do masy ziemniaczanej.
Całość dokładnie wymieszać, następnie chochelką nabrać dużą porcję masy ziemniaczanej i smażyć na rumiano z obu stron na gorącym oleju.
Farsz mięsny;
4 pojedyncze piersi z kurczaka
1 płaska łyżeczka curry
sól, pieprz-do smaku
Piersi pokroić w kostkę ,usmażyć doprawiając curry, solą i pieprzem
Surówka;
0,5 małej główki białej kapusty
1 marchewka
1 cebula
1 łyżeczka musztardy (niekoniecznie)
sól, pieprz, cukier, olej
Kapustę poszatkować, nasolić i odstawić na godzinkę.
Po czym lekko odcisnąć, dodać potartą marchewkę i cebulkę pokrojoną w kosteczkę..
Doprawić solą, pieprzem, odrobiną cukru oraz olejem
Wymieszać i odstawić na 0,5 godzinki do przegryzienia
Sos czosnkowy;
1 duży gęsty jogurt
5 łyżek majonezu
3 posiekane ząbki czosnku
sól, pieprz-do smaku
Wszystko wymieszać.
Wykonanie;
Na połówce usmażonego placka nałożyć 3 łyżki surówki, na nią położyć 3 łyżki kurczaka, po czym nakryć drugą połową placka i oblać sosem czosnkowym