Pieczeń rzymska wieprzowo drobiowa
Warstwa wieprzowa;
0,5 kg mielonego chudego mięsa z wieprzowiny
1 średnia cebula
300 g pieczarek
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 ząbki czosnku
1 małe jajko
2 łyżki bułki tartej
1 płaska łyżeczka soli
0,5 łyżeczki czarnego pieprzu
2 łyżki oleju
Na patelnię wlać olej,wrzucić pokrojoną w kostkę i podsmażyć na szklisty kolor,dodać grubo pokrojone pieczarki,całość lekko posolić i smażyć aż do wyparowania wody.
Do miski dodać mielone mięso,przeciśnięty przez praskę czosnek,podsmażone pieczarki,oraz pozostałe składniki,całość dokładnie wymieszać.
Warstwa drobiowa;
850 g mielonej piersi z kurczaka
8-10 szt. suszonych pomidorów
2 duże jaja
3 łyżki kaszy manny
1 średnia cebula
0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego
1 łyżeczka soli
odrobina świeżo zmielonej gałki muszkatołowej
Do mięsa wrzucić pokrojoną na drobno cebulkę oraz pomidory,dodać pozostałe składniki i wymieszać,po czym odstawić na 20 minut
Przygotować 2 foremki aluminiowe
Do każdej foremki włożyć połowę mięsa drobiowego i połowę mięsa wieprzowego.
Całość przykryć folią aluminiową,piec nagrzanym piekarniku do 180 st,przez 60 minut.
(miałam włączone górne i dolne grzanie)
Tym przepisem wygrałam główną nagrodę w konkursie na „Wiosenne Gotowanie” w firmie Łabimex,za co im bardzo dziękuję
https://www.facebook.com/labimexpl/photos/pcb.809376025747578/809375832414264/?type=1&permPage=1
N