Pieczeń rzymska wieprzowo drobiowa

IMG_9734

 

Warstwa wieprzowa;

0,5 kg mielonego chudego mięsa z wieprzowiny

1 średnia cebula

300 g pieczarek

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

2 ząbki czosnku

1 małe jajko

2 łyżki bułki tartej

1 płaska łyżeczka soli

0,5 łyżeczki czarnego pieprzu

2 łyżki oleju

Na patelnię wlać olej,wrzucić pokrojoną w kostkę i podsmażyć na szklisty kolor,dodać grubo pokrojone pieczarki,całość lekko posolić i smażyć aż do wyparowania wody.

Do miski dodać mielone mięso,przeciśnięty przez praskę czosnek,podsmażone pieczarki,oraz pozostałe składniki,całość dokładnie wymieszać.

IMG_9652

 

Warstwa drobiowa;

850 g mielonej piersi z kurczaka

8-10 szt. suszonych pomidorów

2 duże jaja

3 łyżki kaszy manny

1 średnia cebula

0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego

1 łyżeczka soli

odrobina świeżo zmielonej gałki muszkatołowej

Do mięsa wrzucić pokrojoną na drobno cebulkę oraz pomidory,dodać pozostałe składniki i wymieszać,po czym odstawić na 20 minut

IMG_9658

Przygotować 2 foremki aluminiowe

Do każdej foremki włożyć połowę mięsa drobiowego i połowę mięsa wieprzowego.

IMG_9673

 

IMG_9675

Całość przykryć folią aluminiową,piec nagrzanym piekarniku do 180 st,przez 60 minut.

(miałam włączone górne i dolne grzanie)

Tym przepisem wygrałam główną nagrodę w konkursie na „Wiosenne Gotowanie” w firmie Łabimex,za co im bardzo dziękuję

https://www.facebook.com/labimexpl/photos/pcb.809376025747578/809375832414264/?type=1&permPage=1

Wygrana Łabimex

 

 

 

N

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*