Pulpety drobiowe z sosem jarzynowym

IMG_9120

1 kg piersi z kurczaka
2 łyżki kaszy manny
1 płaska łyżka majeranku
1 łyżka maggi do zup
1 ząbek czosnku
100 ml śmietany kremówki 30%
1 jajko

Pierś z czosnkiem mielimy przez maszynkę, dodajemy pozostałe składniki.

IMG_9104
Całość wyrabiamy doprawiając solą i pieprzem, odstawiamy na 15 minut.
Z mięsa formujemy pulpety i wrzucamy do gotującego się bulionu na około 8-10 minut.
Wyjąć pulpety i włożyć do gorącego sosu.

Sos jarzynowy;
1 łyżka masła
2 średnie marchewki
1 nieduży por
500 ml rosołu z gotowania pulpetów
300 ml śmietany kremówki 30%
1 łyżeczka chrzanu
szczypta świeżo starej gałki muszkatołowej
1 łyżeczka sosu sojowego
sól, pieprz

Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, por pokroić na półplasterki.

IMG_9100
Warzywa wrzucić na rozpuszczone masło i dusić do miękkości dolewając rosół.
Gdy warzywa są już miękkie dodajemy śmietanę, chrzan, sos sojowy, gałkę muszkatołową.
Całość doprawiamy solą i pieprzem.
(Sos można również zagęścić łyżeczką mąki)
Do sosu wkładamy pulpety i jeszcze chwilkę razem dusimy.

IMG_9106