Surówka z kapusty pekińskiej z sosem jogurtowo-czosnkowym

 

Surówka z kapusty pekińskiej z sosem jogurtowo-czosnkowym.

kapusta pekińska
2 papryki
1 por
1 ogórek zielony (nieobrany)
1 puszka kukurydzy
1 duże jabłko-pokrojone w kosteczkę(niekoniecznie)
koperek
szczypiorek


Kapustę poszatkować.
Paprykę,ogórek,jabłko pokroić w kostkę,dodać por pokrojony w półplasterki i osączoną kukurydzę.

Wszystko wymieszać,dodając koperek i jak kto woli szczypiorek.

Niczym nie przyprawiać.

Sos czosnkowy;
2 jogurty
4 łyżki gęstej śmietany
2 łyżki majonezu (niekoniecznie)
5 ząbków czosnku (przeciśniętego przez praskę )
sól i pieprz do smaku
0,5 łyżeczki cukru
Wszystko razem wymieszać .

Można dodać pokrojony koperek,ja nie dodaję bo już jest w surówce
Można również iść na łatwiznę i do jogurtu wsypać gotową przyprawę Tzatziki
Kapustę nałożyć na talerz i polać sosem.