Tiramisu truskawkowe

W przeciwieństwie do klasycznego tiramisu z mascarpone,to jest mniej kaloryczne.
Biszkopty trzeba jednak maczać dłużej ponieważ mus jest o wiele gęściejszy niż napar kawowy.
Ciastka mogą po namoczeniu pozostać lekko twarde,ale w deserze po paru godzinach miękną.Tiramisu truskawkowe 1

 

Mus truskawkowy;
450 g mrożonych truskawek
150 ml zimnej wody 3 łyżki cukru
Wszystko dobrze zmiksować.

Dodatkowo przygotować;
Około 300 g podłużnych biszkoptów

Masa serowa;
2 śnieżki
400 ml zimnego mleka
500 g chudego zmielonego twarogu
4 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżki cukru pudru
4 łyżeczki żelatyny (20 g)
0,5 szklanki zimnej wody

Żelatynę zalać zimną wodą,odstawić na 10 minut aż napęcznieje,po czym rozpuścić na małym płomieniu.
Biszkopty dokładnie namoczyć w musie truskawkowym,ułożyć jedną warstwę na dno naczynia o wym. 22×32 cm.

Tiramisu truskawkowe 00
Ser lekko utrzeć z cukrem pudrem
Do mleka wsypać cukier waniliowy i śnieżki,całość ubić i połączyć z serem,wlewając letnią żelatynę
Na warstwę biszkoptów wyłożyć połowę masy serowej,następnie znów namoczone w musie biszkopty i ponownie na górę masę serową..
Całość ozdobić keksami pozostałego musu.