Gołąbki cygańskie bez smażenia
1 kg. mięsa mielonego
1 mała kapusta (około 1 kg)
1 szklanka ryżu
4 łyżki drobnej bułki tartej
1 duża cebula
1 jajko
1 ząbek czosnku (przeciśniętgo przez praskę)
sól i pieprz do smaku
Ryż ugotować na sypko.
Górne liście kapusty oderwać i odłożyć.
Pozostałą kapustę poszatkować, wymieszać z mięsem mielonym i ugotowanym ryżem.
Dodać pokrojoną na drobno cebulkę, czosnek, jajko, następnie wsypać bułkę tartą.
Wszystko wymieszać z jajkiem i doprawić.
Naczynie żaroodporne wyłożyć oderwanymi surowymi liśćmi.
Zwilżonymi wodą dłońmi formować z masy mięsnej spore pulpety i układać na liściach
Wlać 1 szklankę bulionu lub wody, przykryć całość folią aluminiową lub pokrywką.
Włożyć do nagrzanego piekarnika, piec około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.
Zamiast wodę, do naczynia można wlać gęsty sos pomidorowy