Tarta mleczna z kokosem na półkruchym cieście
Ciasto;
200 g mąki tortowej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
75 g zimnego masła
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki zimnej wody
1 średnie jajko
szczypta soli
Wszystkie składniki zagnieść i włożyć na 30 minut do lodówki, następnie wylepić ciastem formę do tarty o średnicy 25 cm.
Surowe ciasto nakłuć widelcem i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180° na 10 minut ( grzanie górne i dolne )
Na podpieczone ciasto wlać masę mleczną z kokosem i włożyć ponownie do piekarnika na około 20 – 25 minut
Masa mleczna z kokosem;
1 puszka słodzonego mleka zagęszczonego
1 budyń śmietankowy
100 g wiórków kokosowych
Do mleka wsypać suchy budyń, dokładnie wymieszać , następnie wsypać kokos i ponownie wszystko wymieszać.
Masę wlać na podpieczone ciasto i włożyć ponownie do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 20 minut.