Tarta mleczna z kokosem na półkruchym cieście

Ciasto;

200 g mąki tortowej

0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

75 g zimnego masła

2 łyżki cukru pudru

2 łyżki zimnej wody

1 średnie jajko

szczypta soli

 

Wszystkie składniki zagnieść i włożyć na 30 minut do lodówki, następnie wylepić ciastem formę do tarty o średnicy 25 cm.

Surowe ciasto nakłuć widelcem i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180° na 10 minut ( grzanie górne i dolne )

Na podpieczone ciasto wlać masę mleczną z kokosem i włożyć ponownie do piekarnika na około 20 – 25 minut

 

Masa mleczna z kokosem;

1 puszka słodzonego mleka zagęszczonego

1 budyń śmietankowy

100 g wiórków kokosowych

Do mleka wsypać suchy budyń, dokładnie wymieszać , następnie wsypać kokos i ponownie wszystko wymieszać.

Masę wlać na podpieczone ciasto i włożyć ponownie do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 20 minut.