Ciasto z musem brzoskwiniowym
Ciasto można również zrobić bez pieczenia, używając podłużnych biszkopcików.
Mus z galaretką sprawdza się również jako deser w pucharku.
Biszkopt;
3 duże jajka
100 g cukru ( 4 łyżki )
1 łyżeczka cukru waniliowego
90 g mąki tortowej ( 3 kopiaste łyżki )
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżka kakao ( niekoniecznie )
0,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
Całe jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wsypać przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia i kakao.
Wszystko delikatnie wymieszać i wlać do blaszki 36cm x 26 cm, wyłożonej papierem pergaminowym ( tylko dno )
Piec w nagrzanym piekarniku do 180 ° C około 10 minut ( grzanie dolne i górne )
Mus brzoskwiniowy;
1 duża puszka brzoskwiń ( 820 g )
3 galaretki brzoskwiniowe
250 ml gorącej wody
400 g zimnej kremówki 30 %
3 łyżeczki cukru waniliowego
Wszystkie galaretki rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do wystygnięcia
Kremówkę ubić z cukrem waniliowym na sztywno.
Brzoskwinie razem z zalewą zmiksować, dodać ubitą kremówkę oraz wystudzoną ale jeszcze płynną galaretkę.
Całość wymieszać, odstawić aż będzie gęstnieć ( trwa to około 10 minut) po czym wlać na zimny biszkopt.
Dodatkowo przygotować ;
2 galaretki o smaku owoców egzotycznych ( lub brzoskwiniowe )
750 ml gorącej wody
Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie, odstawić aż będą gęstnieć i wlać na mus brzoskwiniowy.
Całość wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny.