Ciasto z musem brzoskwiniowym

ciasto-z-musem-brzoskwiniowym

Ciasto można również zrobić bez pieczenia, używając podłużnych biszkopcików.

Mus z galaretką sprawdza się również jako deser w pucharku.

Biszkopt;

3 duże jajka

100 g cukru ( 4 łyżki )

1 łyżeczka cukru waniliowego

90 g mąki tortowej ( 3 kopiaste łyżki )

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1 płaska łyżka kakao ( niekoniecznie )

0,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia

 

Całe jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wsypać przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia i kakao.

Wszystko delikatnie wymieszać i wlać do blaszki 36cm x 26 cm, wyłożonej papierem pergaminowym ( tylko dno )

Piec w nagrzanym piekarniku do 180 ° C około 10 minut ( grzanie dolne i górne )

 

Mus brzoskwiniowy;

1 duża puszka brzoskwiń ( 820 g )

3 galaretki brzoskwiniowe

250 ml gorącej wody

400 g zimnej kremówki 30 %

3 łyżeczki cukru waniliowego

Wszystkie galaretki rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do wystygnięcia

Kremówkę ubić z cukrem waniliowym na sztywno.

Brzoskwinie razem z zalewą zmiksować, dodać ubitą kremówkę oraz wystudzoną ale jeszcze płynną galaretkę.

Całość wymieszać, odstawić aż będzie gęstnieć ( trwa to około 10 minut) po czym wlać na zimny biszkopt.

 

Dodatkowo przygotować ;

2 galaretki o smaku owoców egzotycznych ( lub brzoskwiniowe )

750 ml gorącej wody

Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie, odstawić aż będą gęstnieć i wlać na mus brzoskwiniowy.

Całość wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny.

ciasto-z-musem-brzoskwiniowym43

ciasto-z-musem-brzoskwiniowym40

ciasto-z-musem-brzoskwiniowym019

ciasto-z-musem-brzoskwiniowym10

ciasto-z-musem-brzoskwiniowym30