Kremówka z budyniem na biszkopcie

kremow

Budyń połączyłam z galaretką, nie ucierałam z masłem bo sama bita śmietana ma wystarczająco kalorii.

Ciasto;

5 jajek

6 sporych łyżek cukru

5 kopiastych łyżek mąki tortowej ( około 140 g )

2 łyżki mąki ziemniaczanej ( około 60 g )

1 łyżeczka cukru waniliowego

0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Całe jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.

Do ubitych jajek wsypać przesiane pozostałe składniki i delikatnie wymieszać.

Dno formy o wymiarach 25 cm x 25 cm wyłożyć papierem pergaminowym, następnie wlać ciasto i włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 ° C na około 18 minut ( do suchego patyczka )

Po upieczeniu przekroić wzdłuż na dwie części.

 

Masa budyniowa;

2 budynie waniliowe (bez cukru)

4 łyżki cukru

2 łyżeczki cukru waniliowego

750 ml mleka

2 żółtka

1 galaretka cytrynowa

125 ml gorącej wody

W 1 szklance zimnego mleka wymieszać proszek budyniowy z żółtkami.

Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, dodać wymieszany budyń z żółtkami i ugotować budyń., następnie odstawić aż wystygnie.

Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić aż będzie zimna i lekko tężejąca.

Zimny budyń zmiksować, wlewając tężejąca galaretkę.

 

Masa z kremówki;

600 ml śmietany 30%

6 łyżeczek cukru waniliowego

2,5 łyżeczki żelatyny ( 15 g )

70 ml zimnej wody

Żelatynę zalać zimną wodą, po czym odstawić aż napęcznieje, następnie rozpuścić na małym płomieniu ( nie dopuszczając do zagotowania)

Zimną śmietanę ubić z cukrem waniliowym na sztywno, wlać letnią żelatynę i dokładnie wymieszać.

Wykonanie;

Na jeden spód biszkoptowy wlać masę budyniową.

Następnie na masę budyniową wlać ubitą kremówkę i przykryć drugą częścią biszkoptu

Całość posypać cukrem pudrem i włożyć do lodówki na kilka godzin.

krem

kremo