Kremówka z budyniem na biszkopcie
Budyń połączyłam z galaretką, nie ucierałam z masłem bo sama bita śmietana ma wystarczająco kalorii.
Ciasto;
5 jajek
6 sporych łyżek cukru
5 kopiastych łyżek mąki tortowej ( około 140 g )
2 łyżki mąki ziemniaczanej ( około 60 g )
1 łyżeczka cukru waniliowego
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Całe jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
Do ubitych jajek wsypać przesiane pozostałe składniki i delikatnie wymieszać.
Dno formy o wymiarach 25 cm x 25 cm wyłożyć papierem pergaminowym, następnie wlać ciasto i włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 ° C na około 18 minut ( do suchego patyczka )
Po upieczeniu przekroić wzdłuż na dwie części.
Masa budyniowa;
2 budynie waniliowe (bez cukru)
4 łyżki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
750 ml mleka
2 żółtka
1 galaretka cytrynowa
125 ml gorącej wody
W 1 szklance zimnego mleka wymieszać proszek budyniowy z żółtkami.
Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, dodać wymieszany budyń z żółtkami i ugotować budyń., następnie odstawić aż wystygnie.
Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić aż będzie zimna i lekko tężejąca.
Zimny budyń zmiksować, wlewając tężejąca galaretkę.
Masa z kremówki;
600 ml śmietany 30%
6 łyżeczek cukru waniliowego
2,5 łyżeczki żelatyny ( 15 g )
70 ml zimnej wody
Żelatynę zalać zimną wodą, po czym odstawić aż napęcznieje, następnie rozpuścić na małym płomieniu ( nie dopuszczając do zagotowania)
Zimną śmietanę ubić z cukrem waniliowym na sztywno, wlać letnią żelatynę i dokładnie wymieszać.
Wykonanie;
Na jeden spód biszkoptowy wlać masę budyniową.
Następnie na masę budyniową wlać ubitą kremówkę i przykryć drugą częścią biszkoptu
Całość posypać cukrem pudrem i włożyć do lodówki na kilka godzin.