Banoffee w pucharku
Do tradycyjnego ciasta Banoffee dodaje się kajmak z puszki, według mnie jest on jednak za słodki i dlatego wymieszałam go z zimnym waniliowym budyniem
Przepis na 7 pucharków o pojemności 350 ml
200 g herbatników kakaowych
7 dużych bananów
1 średnia cytryna (tylko sok)
600 ml śmietany kremowej 30 %
3 łyżeczki cukry waniliowego
2 śmietan fix ( lub łyżeczka żelatyny)
400 g kaimaku z puszki
Dodatkowo;
1 budyń waniliowy bez cukru
500 ml mleka
Ugotować budyń i wystudzić.
Zimny budyń utrzeć z masą kajmakową
Herbatniki włożyć do woreczka foliowego i rozwałkować.
Banany niezbyt dokładnie rozgnieść widelcem lub lekko zmiksować, po czym wymieszać z sokiem z cytryny.
Zimną kremówkę ubić z cukrem waniliowym na sztywno , wsypać śmietany fix ( lub wlać letnią żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości gorącej wody) i miksować aż do połączenia składników.
Na dno każdego pucharka wsypać po 2 kopiaste łyżki herbatników, na to 2 łyżki masy kajmakowej z budyniem, następnie 2 łyżki rozgniecionych bananów, a na samą górę 2 łyżki ubitej śmietany którą można włożyć do woreczka cukierniczego i zrobić rozetki.
Górę posypać resztą pokruszonych herbatników