Banoffee w pucharku

Banoffee w pucharku

Do tradycyjnego ciasta Banoffee dodaje się kajmak z puszki, według mnie jest on jednak za słodki i dlatego wymieszałam go z zimnym waniliowym budyniem

Przepis na 7 pucharków o pojemności 350 ml

 

200 g herbatników kakaowych

7 dużych bananów

1 średnia cytryna (tylko sok)

600 ml śmietany kremowej 30 %

3 łyżeczki cukry waniliowego

2 śmietan fix ( lub łyżeczka żelatyny)

400 g kaimaku z puszki

 

Dodatkowo;

1 budyń waniliowy bez cukru

500 ml mleka

Ugotować budyń i wystudzić.

 

Zimny budyń utrzeć z masą kajmakową

Herbatniki włożyć do woreczka foliowego i rozwałkować.

Banany niezbyt dokładnie rozgnieść widelcem lub lekko zmiksować, po czym wymieszać z sokiem z cytryny.

Zimną kremówkę ubić z cukrem waniliowym na sztywno , wsypać śmietany fix ( lub wlać letnią żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości gorącej wody) i miksować aż do połączenia składników.

 

Na dno każdego pucharka wsypać po 2 kopiaste łyżki herbatników, na to 2 łyżki masy kajmakowej z budyniem, następnie 2 łyżki rozgniecionych bananów, a na samą górę 2 łyżki ubitej śmietany którą można włożyć do woreczka cukierniczego i zrobić rozetki.

Górę posypać resztą pokruszonych herbatników

Banoffee w pucharku13