Kotleciki z młodej kapusty
1 kg poszatkowanej młodej kapusty
1 łyżka soli
5 łyżek bułki tartej
3 jajka
1 duża cebula
1 pęczek posiekanego koperku
pieprz
2 łyżki oleju
Dodatkowo;
bułka tarta do panierki
olej do smażenia
Kapustę włożyć do miski i wymieszać z solą.
Wszystko obciążyć talerzykiem kładąc dodatkowo coś ciężkiego na górę, całość odstawić na 3 godziny.
Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażyć na oleju aż się zeszkli.
Kapustę mocno odcisnąć w dłoniach, dodać podsmażoną cebulkę, koperek, bułkę tartą, jajka oraz pieprz do smaku.
Całość dobrze wyrobić i odstawić na 20 minut.
Po tym czasie formować kotleciki,panierować w bułce tartej (lub mące) i smażyć na gorącym oleju.