Flaczki z kurczaka
Często zamiast zasmażki na samym końcu wlewam 1 lub 2 słoiki gotowych flaków wieprzowych ( lub wołowych )
1 duży kurczak lub udek (około 1,5 kg)
5 kulek ziela angielskiego
2 liście laurowe
450 g włoszczyzny pokrojonej w słupki (marchew, pietruszka, por, seler )
2 przyprawy do flaków
2 łyżki suszonego majeranku
Dodatkowo przygotować do zasmażki;
80 g masła lub margaryny
1,5 łyżki mąki pszennej
Kurczaka pokroić na części i ugotować do miękkości z zielem angielskim i liściem (bez soli)
Mięso wyjąć, pokroić w drobną kostkę lub paski.
Do rosołu włożyć włoszczyznę i przyprawy do flaków.
Gdy warzywa zmiękną, wrzucić pokrojonego kurczaka i roztarty w dłoniach majeranek
Na końcu zrobić zasmażkę i wlać do gotującej się zupy ( można pominąć )
Zasmażka;
Do gorącego tłuszczu wsypać mąkę, stale mieszając podgrzewać aż do zbrązowienia (bez dodawania płynu).
Taką zasmażkę ostrożnie wlać do gotującej się zupy, doprawiając odrobiną soli, przyprawą do zup w płynie i pieprzu.
Rada;
Kurczaka gotuję bez soli ponieważ przyprawy do flaków są słone, a wtedy łatwo o przesolenie potrawy.
Rosół gotuję dzień wcześniej, ostudzam i wkładam do lodówki, a rano pozbywam się tłuszczu.
Włoszczyznę często kupuję mrożoną.