Flaczki z kurczaka

IMG_6608

Często zamiast zasmażki na samym końcu wlewam 1 lub 2 słoiki gotowych flaków wieprzowych ( lub wołowych )

1 duży kurczak lub udek (około 1,5 kg)
5  kulek ziela angielskiego

2 liście laurowe
450 g włoszczyzny pokrojonej w słupki (marchew, pietruszka, por, seler )
2 przyprawy do flaków

2 łyżki suszonego majeranku

Dodatkowo przygotować do zasmażki;

80 g masła lub margaryny

1,5 łyżki mąki pszennej

Kurczaka pokroić na części i ugotować do miękkości z zielem angielskim i liściem (bez soli)

Mięso wyjąć, pokroić w drobną kostkę lub paski.
Do rosołu włożyć włoszczyznę i przyprawy do flaków.
Gdy warzywa zmiękną, wrzucić pokrojonego kurczaka i roztarty w dłoniach majeranek
Na końcu zrobić zasmażkę i wlać do gotującej się zupy ( można pominąć )

Zasmażka;

Do gorącego tłuszczu wsypać mąkę, stale mieszając podgrzewać aż do zbrązowienia (bez dodawania płynu).
Taką zasmażkę ostrożnie wlać do gotującej się zupy, doprawiając odrobiną soli, przyprawą do zup w płynie i pieprzu.

Rada;

Kurczaka gotuję bez soli ponieważ przyprawy do flaków są słone, a wtedy łatwo o przesolenie potrawy.

Rosół gotuję dzień wcześniej, ostudzam i wkładam do lodówki, a rano pozbywam się tłuszczu.

Włoszczyznę często kupuję mrożoną.