Śląskie Niebo

Śląskie niebo

 

250 gr suszonych owoców (śliwki bez pestek,morele,jabłka)
800 gr mięsa peklowanego lub wędzonego(użyłam wędzonej polędwicy)
2 łyżki masła masła
1 kopiasta łyżka mąki
1 łyżka soku z cytryny
sól, cukier, pieprz

Owoce zalać 0,5 litrem wody i odstawić na całą noc.
Do mięsa wlać około dwóch litrów (tyle aby mięso był całe zakryte) i gotować około 1 godziny,po czym dodać namoczone suszone owoce (wraz z płynem po namoczeniu) i razem całość gotować do miękkości mięsa.
Wszystko odcedzić zostawiając wywar.
Z masła i mąki zrobić zasmażkę rozprowadzoną wywarem z gotowania,po czym dodać odcedzone owoce.
Całość doprawić cukrem, i sokiem z cytryny
Mięso pokroić na plastry i polać sosem
(Zamiast zasmażki można potrawą zagęścić powidłami śliwkowymi)