Bajaderka na biszkopcie

Bajaderka na biszkopcie

 

Biszkopt;
3 duże jajka
3 łyżki mąki tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3 łyżki cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
cukier waniliowy


Białka ubić na sztywno z cukrem, dodawać kolejno po jednym żółtku, dodać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.
Wszystko lekko wymieszać.
Piec w średniej tortownicy w tem.180 st.około 10 minut

Masa;
600g dowolnych pokruszonych ciastek typu biszkopt,kruche,herbatniki itp.
5 łyżek marmolady
2 łyżki gorzkiego kakao
100 ml.rumu
100-150 g.skórki pomarańczowej
4 łyżki rodzynek
kilka kropel aromatu rumowego

Wszystko zagnieść i wyłożyć na upieczony biszkopt(wcześniej posmarowany dodatkową łyżką marmolady).

Masę można zrobić na sposób świąteczny,dodając nieco przyprawy do piernika
Całośc polać czekoladą rozpuszczoną w trzech łyżkach mleka.

Gdyby masa była za bardzo gęsta dolać wtedy odrobinę mleka lub rumu.