Serek z jogurtów greckich

Z dwóch opakowań jogurtu wychodzi około 370 g kremowego serka podobnego do greckiego Labneh.

Serek można zrobić z jogurtu o zawartości 10 % tłuszczu lub 2%, można również zmieszać je razem, jednakże z większą ilością tłuszczu jest bardziej smaczny.

 

Składniki;

2 pojemniki jogurtów greckich (każdy po 400 g)

1 płaska łyżeczka soli

1 ząbek czosnku przeciśniętego przez praskę

1 łyżka przyprawy suszonych pomidorów z bazylią i czosnkiem

(przyprawę można zamienić na dowolne zioła, chrzan, posiekany szczypiorek, drobno pokrojonego wędzonego łososia, koperku, prażonej cebulki itp.)

 

Dodatkowo przygotować;

1 gazę opatrunkową (lub bawełnianą ściereczkę)

sitko lub nieduży durszlak

gumka recepturka lub sznurek

pojemnik (na ściekającą serwatkę)

Wykonanie;

Jogurt wymieszać z solą i przyprawą po czym odstawić na godzinę.

Sitko położyć na pojemniku, następnie na sicie położyć podwójnie złożoną gazę i powoli wlać jogurt.

Całość związać w sakiewkę, umocnić na górze gumką i wraz z sitem odstawić do lodówki na 48 godzin.

(W ciągu dnia można całość jeden raz lub dwa bardzo lekko odcisnąć, ale nie jest to konieczne)

Zamiast ułożyć na sicie, można taką sakiewkę powiesić nad jakimś pojemnikiem w lodówce.

 

Rada;

Jogurt bez żadnych dodatków (tylko z solą) można zostawić na 4 dni, wtedy można z niego zrobić małe kulki i obtoczyć w dowolnych przyprawach lub ziołach. Lub po zmniejszeniu ilości soli można z niego upiec nawet sernik.

Tutaj naturalny zmieszany jogurem chudym i tłustym