Torcik bananowo serowy bez pieczenia z masą jogurtowo śmietanową
Składniki;
125 g okrągłych biszkoptów
Na spód tortownicy o średnicy 28 cm położyć papier pergaminowy, następnie ułożyć biszkopty.
Do polania wierzchu gotowego ciasta potrzeba;
50 g gorzkiej czekolady
4 łyżki mleka
Masa bananowo serowa;
0,5 kg chudego serka homogenizowanego bez cukru
400 g obranych bananów (3 duże sztuki)
3 łyżki soku z cytryny
2 galaretki cytrynowe
250 ml gorącej wody (do galaretek)
350 ml zimnej kremówki 30% (około 400g)
2 łyżeczki cukru waniliowego
50 g gorzkiej czekolady
Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić aż będą tężeć.
Czekoladę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Zimną kremówkę ubić z cukrem waniliowym na sztywno.
W misce rozgnieść widelcem banany wraz z sokiem cytrynowym, następnie dodać serek homogenizowany, startą czekoladę, ubitą kremówkę i wlać gęstniejącą galaretkę.
Wszystko lekko zmiksować i wlać na biszkopty.
Masa jogurtowo śmietanowa;
1 gęsty jogurt (400 g)
200 ml zimnej śmietany 30%
1 łyżka cukru pudru
1 przezroczysta galaretka
250 ml gorącej wody
Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do wystudzenia.
Kremówkę z cukrem pudrem ubić na sztywno, następnie wymieszać z jogurtem i tężejącą galaretką.
Wszystko wlać na stężałą masę bananowo serową.
Całość włożyć do lodówki aż całkowicie stężeje.
Górę lekko polać czekoladą rozpuszczoną z 4 łyżkami mleka (w kąpieli wodnej)
Gotowe ciasto włożyć do lodówki, najlepiej na całą noc.