Torcik bananowo serowy bez pieczenia z masą jogurtowo śmietanową

Składniki;

125 g okrągłych biszkoptów

Na spód tortownicy o średnicy 28 cm położyć papier pergaminowy, następnie ułożyć biszkopty.

Do polania wierzchu gotowego ciasta potrzeba;

50 g gorzkiej czekolady

4 łyżki mleka

 

Masa bananowo serowa;

0,5 kg chudego serka homogenizowanego bez cukru

400 g obranych bananów (3 duże sztuki)

3 łyżki soku z cytryny

2 galaretki cytrynowe

250 ml gorącej wody (do galaretek)

350 ml zimnej kremówki 30% (około 400g)

2 łyżeczki cukru waniliowego

50 g gorzkiej czekolady

Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić aż będą tężeć.

Czekoladę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Zimną kremówkę ubić z cukrem waniliowym na sztywno.

W misce rozgnieść widelcem banany wraz z sokiem cytrynowym, następnie dodać serek homogenizowany, startą czekoladę, ubitą kremówkę i wlać gęstniejącą galaretkę.

Wszystko lekko zmiksować i wlać na biszkopty.

 

Masa jogurtowo śmietanowa;

1 gęsty jogurt (400 g)

200 ml zimnej śmietany 30%

1 łyżka cukru pudru

1 przezroczysta galaretka

250 ml gorącej wody

Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do wystudzenia.

Kremówkę z cukrem pudrem ubić na sztywno, następnie wymieszać z jogurtem i tężejącą galaretką.

Wszystko wlać na stężałą masę bananowo serową.

Całość włożyć do lodówki aż całkowicie stężeje.

Górę lekko polać czekoladą rozpuszczoną z 4 łyżkami mleka (w kąpieli wodnej)

Gotowe ciasto włożyć do lodówki, najlepiej na całą noc.