Wilgotny makowiec na półkruchym spodzie

Powidła w masie makowej można zastąpić gęstym musem jabłkowym.

 

Spód półkruchy;

1 szklanka mąki tortowej (szklanka 250 ml)

0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki cukru pudru

szczypta soli

1 jajko (rozmiar M)

60 g masła o temperaturze pokojowej

 

Wszystkie składniki ciasta zagnieść i wylepić dno tortownicy o średnicy 26 cm (bez boków)

Następnie zrobić widelcem dziury i włożyć formę z ciastem do lodówki na 1 godzinę.

 

Masa makowa;

1 puszka masy makowej 850 g

1 szklanka suchego mielonego maku (80 g, użyłam z torebki)

0,5 szklanki powideł śliwkowych

4 jajka (rozmiar M)

1 budyń waniliowy (40 g)

0,5 szklanki posiekanych bakalii

Wszystko wymieszać i wyłożyć na surowe ciasto.

Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 45 minut (grzanie górne i dolne)

Po upieczeniu i wystudzeniu można ciasto polać rozpuszczoną czekoladą i posypać 2 łyżkami rodzynek.