Wilgotny makowiec na półkruchym spodzie
Powidła w masie makowej można zastąpić gęstym musem jabłkowym.
Przy użyciu masy makowej bakalland proponuję dodać płaską łyżkę kaszy manny, ponieważ masa jest zbyt płynna.
Spód półkruchy;
1 szklanka mąki tortowej (szklanka 250 ml)
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki cukru pudru
szczypta soli
1 jajko (rozmiar M)
60 g masła o temperaturze pokojowej
Wszystkie składniki ciasta zagnieść i wylepić dno tortownicy o średnicy 26 cm (bez boków)
Następnie zrobić widelcem dziury i włożyć formę z ciastem do lodówki na 1 godzinę.
Masa makowa;
1 puszka masy makowej 850 g
1 szklanka suchego mielonego maku (80 g, użyłam z torebki)
0,5 szklanki powideł śliwkowych
4 jajka (rozmiar M)
1 budyń waniliowy (40 g)
0,5 szklanki posiekanych bakalii
Wszystko wymieszać i wyłożyć na surowe ciasto.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 45 minut (grzanie górne i dolne)
Po upieczeniu i wystudzeniu można ciasto polać rozpuszczoną czekoladą i posypać 2 łyżkami rodzynek.