Rogaliki śniadaniowe

Ciasto;

1 kg mąki pszennej (użyłam tortowej)

50 g świeżych drożdży

5 łyżek cukru

2 średnie jajka (rozmiar M)

1 płaska łyżeczka soli

500 ml ciepłego mleka

100 g masła o temperaturze pokojowej

 

Do smarowania rogalików potrzeba;

1 jajko

1 łyżka mleka

Wszystkie składniki roztrzepać.

 

Wykonanie ciasta;

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i 5 łyżkami ciepłego mleka, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Do miski przesiać mąkę, dodać resztę cukru i ciepłego mleka, jajka oraz sól.

Wszystko chwilę zagniatać, następnie dodać miękkie masło i wyrabiać aż ciasto będzie odchodziło od ścian misy.

Wyrobione ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na około 50 minut, po tym czasie odgazować i zostawić jeszcze na 10 minut.

Wyrośnięte ciasto zagnieść o podzielić na 6 części.

Każdą część rozwałkować na stolnicy lekko oprószonej mąką, na kształt koła o średnicy 30 cm (lub większe)

Następnie podzielić na 8 trójkątów.

Każdy trójkąt zawinąć, zaczynając od podstawy , następnie ułożyć na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym (tak aby zawinięta końcówka była pod spodem)

Rogaliki przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut.

 

Wyrośnięte rogale posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem.

(można posypać makiem lub sezamem)

Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C około 13- 15 minut (grzanie górne i dolne)