Rogaliki śniadaniowe
Ciasto;
1 kg mąki pszennej (użyłam tortowej)
50 g świeżych drożdży
5 łyżek cukru
2 średnie jajka (rozmiar M)
1 płaska łyżeczka soli
500 ml ciepłego mleka
100 g masła o temperaturze pokojowej
Do smarowania rogalików potrzeba;
1 jajko
1 łyżka mleka
Wszystkie składniki roztrzepać.
Wykonanie ciasta;
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i 5 łyżkami ciepłego mleka, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do miski przesiać mąkę, dodać resztę cukru i ciepłego mleka, jajka oraz sól.
Wszystko chwilę zagniatać, następnie dodać miękkie masło i wyrabiać aż ciasto będzie odchodziło od ścian misy.
Wyrobione ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na około 50 minut, po tym czasie odgazować i zostawić jeszcze na 10 minut.
Wyrośnięte ciasto zagnieść o podzielić na 6 części.
Każdą część rozwałkować na stolnicy lekko oprószonej mąką, na kształt koła o średnicy 30 cm (lub większe)
Następnie podzielić na 8 trójkątów.
Każdy trójkąt zawinąć, zaczynając od podstawy , następnie ułożyć na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym (tak aby zawinięta końcówka była pod spodem)
Rogaliki przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut.
Wyrośnięte rogale posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem.
(można posypać makiem lub sezamem)
Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C około 13- 15 minut (grzanie górne i dolne)