Sernik pomarańczowy bez dodatku tłuszczu

Sernik jest bardzo prosty, szybki i każdemu się uda, zrobiony jest z twarogu sernikowego.

Tortownicy nie trzeba smarować ani wykładać papierem pergaminowym.

 

Ciasto półkruche;

1 szklanka mąki tortowej (160g)

0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

2 kopiaste łyżki cukru pudru

50 – 60 g masła o temperaturze pokojowej

1 małe jajko

 

Wszystkie składniki zagnieść i wylepić dno tortownicy o średnicy 26 cm (bez boków)

Ciasto nakłuć widelcem i włożyć do lodówki na około 30 minut.

Następnie włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C na 10 minut (grzanie górne i dolne)

 

Masa twarogowa;

1 kg twarogu sernikowego (z wiaderka)

200 g marmolady lub dżemu z pomarańczy

0,5 szklanki cukru (szklanka=250ml)

1 suchy budyń waniliowy

4 średnie jajka

Do miski włożyć ser, cukier, całe jajka, budyń oraz marmoladę.

Całość zmiksować tylko do połączenia składników, następnie wlać do formy z wystudzonym ciastem.

(Gdyby twaróg z wiaderka był bardzo rzadki, wtedy do masy serowej dodać 1 łyżkę kaszy manny)

 

Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C około 60 minut (grzanie górne i dolne)

Po upieczeniu wystudzić przy lekko uchylonym piekarniku.

Letni sernik można skropić lukrem.