Sernik pomarańczowy bez dodatku tłuszczu
Sernik jest bardzo prosty, szybki i każdemu się uda, zrobiony jest z twarogu sernikowego.
Tortownicy nie trzeba smarować ani wykładać papierem pergaminowym.
Ciasto półkruche;
1 szklanka mąki tortowej (160g)
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 kopiaste łyżki cukru pudru
50 – 60 g masła o temperaturze pokojowej
1 małe jajko
Wszystkie składniki zagnieść i wylepić dno tortownicy o średnicy 26 cm (bez boków)
Ciasto nakłuć widelcem i włożyć do lodówki na około 30 minut.
Następnie włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C na 10 minut (grzanie górne i dolne)
Masa twarogowa;
1 kg twarogu sernikowego (z wiaderka)
200 g marmolady lub dżemu z pomarańczy
0,5 szklanki cukru (szklanka=250ml)
1 suchy budyń waniliowy
4 średnie jajka
Do miski włożyć ser, cukier, całe jajka, budyń oraz marmoladę.
Całość zmiksować tylko do połączenia składników, następnie wlać do formy z wystudzonym ciastem.
(Gdyby twaróg z wiaderka był bardzo rzadki, wtedy do masy serowej dodać 1 łyżkę kaszy manny)
Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C około 60 minut (grzanie górne i dolne)
Po upieczeniu wystudzić przy lekko uchylonym piekarniku.
Letni sernik można skropić lukrem.