Udziec indyczy na kapuście kiszonej
1 kg kapusty kiszonej z marchewką (lub więcej)
1 torebka przyprawy do bigosu
Udziec z indyka (około 1300 g)
100 ml wody
Marynata do mięsa;
1 łyżka miodu
1 łyżka musztardy
3 łyżki oleju
2 łyżki wody
1 łyżeczka sproszkowanej papryki
1 kopiasta łyżeczka soli
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1 łyżeczka ziół prowansalskich
(można dodać jeszcze łyżkę majeranku)
Dodatkowo przygotować;
2 pokrojone cebule
Wykonanie;
Wszystkie składniki marynaty wymieszać.
Skórę indyka naciąć, następnie wymieszać w marynacie i dodać pokrojoną w grube półplastry cebulę.
Całość ponownie wymieszać, przykryć i włożyć do lodówki na całą noc.
Kapustę posiekać i wymieszać z przyprawą do bigosu.
Następnie kapustę włożyć do naczynia i wlać wodę.
Mięso wraz z cebulą ułożyć na kapuście i przykryć.
Piec w 60 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C, następnie zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec następną godzinę.