Udziec indyczy na kapuście kiszonej

1 kg kapusty kiszonej z marchewką (lub więcej)

1 torebka przyprawy do bigosu

Udziec z indyka (około 1300 g)

100 ml wody

 

Marynata do mięsa;

1 łyżka miodu

1 łyżka musztardy

3 łyżki oleju

2 łyżki wody

1 łyżeczka sproszkowanej papryki

1 kopiasta łyżeczka soli

1 łyżeczka czosnku granulowanego

1 łyżeczka pieprzu ziołowego

1 łyżeczka ziół prowansalskich

(można dodać jeszcze łyżkę majeranku)

 

Dodatkowo przygotować;

2 pokrojone cebule

 

Wykonanie;

Wszystkie składniki marynaty wymieszać.

Skórę indyka naciąć, następnie wymieszać w marynacie i dodać pokrojoną w grube półplastry cebulę.

Całość ponownie wymieszać, przykryć i włożyć do lodówki na całą noc.

Kapustę posiekać i wymieszać z przyprawą do bigosu.

Następnie kapustę włożyć do naczynia i wlać wodę.

Mięso wraz z cebulą ułożyć na kapuście i przykryć.

Piec w 60 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C, następnie zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec następną godzinę.