Ciasto bananowe z bakaliami
Ciasto jest bardzo szybkie i proste, po upieczeniu jest wilgotne i gąbczaste
Składniki:
0,5 kg mocno dojrzałych obranych bananów (5 małych sztuk)
4 łyżki cukru
2 szklanki mąki tortowej (szklanka= 250 ml)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3 średnie jajka (rozmiar M)
5 łyżek oleju
1 szklanka jogurtu naturalnego
szczypta soli
1 szklanka posiekanych bakalii (lub mieszanki keksowej)
Banany rozgnieść na papkę, dodać pozostałe składniki (oprócz bakalii)
Wszystko zmiksować na jednolitą masę.
Na końcu wsypać posiekane bakalie (lub mieszankę keksową) i wymieszać.
Ciasto wlać do wysmarowanej i posypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 27 cm.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 45 minut (grzanie górne i dolne)
Po upieczeniu i wystygnięciu górę ciasta można ozdobić niewielką ilością lukru, rozpuszczonej gorzkiej czekolady i posypać dwoma łyżkami mieszanki keksowej.