Ciasto bananowe z bakaliami

Ciasto jest bardzo szybkie i proste, po upieczeniu jest wilgotne i gąbczaste

Składniki:

0,5 kg mocno dojrzałych obranych bananów (5 małych sztuk)

4 łyżki cukru

2 szklanki mąki tortowej (szklanka= 250 ml)

1 łyżeczka sody oczyszczonej

3 średnie jajka (rozmiar M)

5 łyżek oleju

1 szklanka jogurtu naturalnego

szczypta soli

1 szklanka posiekanych bakalii (lub mieszanki keksowej)

 

Banany rozgnieść na papkę, dodać pozostałe składniki (oprócz bakalii)

Wszystko zmiksować na jednolitą masę.

Na końcu wsypać posiekane bakalie (lub mieszankę keksową) i wymieszać.

Ciasto wlać do wysmarowanej i posypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 27 cm.

Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 45 minut (grzanie górne i dolne)

Po upieczeniu i wystygnięciu górę ciasta można ozdobić niewielką ilością lukru, rozpuszczonej gorzkiej czekolady i posypać dwoma łyżkami mieszanki keksowej.