Ciasto z czekoladowym budyniem z dodatkiem kokosu i ananasa

Budyń z kokosem i ananasem;

1 litr mleka

3 budynie czekoladowe bez cukru

4 łyżki cukru

100 g wiórków kokosowych

1 puszka krojonych ananasów (340 g po odcieku)

 

Z mleka, cukru i budyniu ugotować gęsty budyń.

Następnie do gorącego budyniu wsypać kokos i wymieszać.

Gdy budyń trochę przestygnie dodać ananas i ponownie wymieszać.

 

Ciasto półkruche;

3 szklanki mąki tortowej ( szklanka = 250 ml)

1 łyżeczka proszku do pieczenia

0,5 szklanki cukru

2 łyżeczki cukru waniliowego

150 g zimnego masła

2 jajka

szczypta soli

Wszystkie składniki zagnieść i podzielić na 2 nierówne części (na mniejszą i większą)

Tortownicę o średnicy 28 cm wysmarować tłuszczem.

Następnie większą częścią ciasta wylepić dno i boki ( do ¾ wysokość) i nakłuć widelcem.

Mniejszą część ciasta włożyć do zamrażarki, a blaszkę z ciastem do lodówki na 0,5 godziny

Po tym czasie na ciasto wlać przygotowany letni (lub zimny) budyń, a na górę zetrzeć ciasto z zamrażarki.

Całość włożyć do piekarnika nagrzanego do 180° na około 40 – 45 minut (grzanie górne i dolne)

Po wystygnięciu posypać cukrem pudrem.