Ciasto z czekoladowym budyniem z dodatkiem kokosu i ananasa
Budyń z kokosem i ananasem;
1 litr mleka
3 budynie czekoladowe bez cukru
4 łyżki cukru
100 g wiórków kokosowych
1 puszka krojonych ananasów (340 g po odcieku)
Z mleka, cukru i budyniu ugotować gęsty budyń.
Następnie do gorącego budyniu wsypać kokos i wymieszać.
Gdy budyń trochę przestygnie dodać ananas i ponownie wymieszać.
Ciasto półkruche;
3 szklanki mąki tortowej ( szklanka = 250 ml)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
150 g zimnego masła
2 jajka
szczypta soli
Wszystkie składniki zagnieść i podzielić na 2 nierówne części (na mniejszą i większą)
Tortownicę o średnicy 28 cm wysmarować tłuszczem.
Następnie większą częścią ciasta wylepić dno i boki ( do ¾ wysokość) i nakłuć widelcem.
Mniejszą część ciasta włożyć do zamrażarki, a blaszkę z ciastem do lodówki na 0,5 godziny
Po tym czasie na ciasto wlać przygotowany letni (lub zimny) budyń, a na górę zetrzeć ciasto z zamrażarki.
Całość włożyć do piekarnika nagrzanego do 180° na około 40 – 45 minut (grzanie górne i dolne)
Po wystygnięciu posypać cukrem pudrem.