Racuchy owsiane

1,5 szklanki mąki owsianej (szklanka 250 ml)

1 szklanka płatków owsianych (nie błyskawicznych)

0,5 łyżeczki sody oczyszczonej

1 szklanka wrzącej wody (do płatków)

1 szklanka maślanki

2 jajka

szczypta soli

1 łyżka cukru (lub miodu, syropu klonowego lub innego słodzika)

1 duże pokrojone w kostkę jabłko

Dodatkowo;

2 łyżki oleju do smarowania patelni (można pominąć)

 

Płatki owsiane zalać wrzącą wodą i odstawić do wystygnięcia.

Do miski wsypać mąkę owsianą wymieszaną z sodą, dodać wystudzone i napęczniałe płatki owsiane oraz pozostałe składniki (bez oleju)

Wszystko wymieszać, następnie nakładać łyżką porcje i smażyć z obu stron na gorącej patelni wysmarowaną olejem.

Racuchy można również smażyć bez oleju, na patelni nieprzywierającej.