Racuchy owsiane
1,5 szklanki mąki owsianej (szklanka 250 ml)
1 szklanka płatków owsianych (nie błyskawicznych)
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1 szklanka wrzącej wody (do płatków)
1 szklanka maślanki
2 jajka
szczypta soli
1 łyżka cukru (lub miodu, syropu klonowego lub innego słodzika)
1 duże pokrojone w kostkę jabłko
Dodatkowo;
2 łyżki oleju do smarowania patelni (można pominąć)
Płatki owsiane zalać wrzącą wodą i odstawić do wystygnięcia.
Do miski wsypać mąkę owsianą wymieszaną z sodą, dodać wystudzone i napęczniałe płatki owsiane oraz pozostałe składniki (bez oleju)
Wszystko wymieszać, następnie nakładać łyżką porcje i smażyć z obu stron na gorącej patelni wysmarowaną olejem.
Racuchy można również smażyć bez oleju, na patelni nieprzywierającej.