Sernik bez pieczenia gotowany na słodzonym mleku zagęszczonym

Do masy serowej nie dodawałam żadnego tłuszczu bo jest to zbyteczne.

Ale jeśli ktoś ma ochotę dodać, to można wcześniej roztopić 0,5 kostki masła i włożyć resztę składników.

 

Masa serowa;

1 kg twarogu (z wiaderka)

1 puszka słodzonego mleka zagęszczonego (530 g)

125 ml zimnego mleka

4 jajka

3 budynie waniliowe

2 łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią

 

Dodatkowo przygotować;

400 g podłużnych biszkoptów

0,5 szklanki wystudzonej kawy

2 łyżeczki gorzkiego kakao

 

Wykonanie;

Zagęszczone mleko wymieszać z zimnym mlekiem oraz suchymi budyniami

Do garnka włożyć ser, jajka, cukier waniliowy, po czym wlać wymieszane mleka z budyniami.

Całość gotować na małym ogniu aż do wrzenia (cały czas mieszając), po czym gotować jeszcze chwilkę aż masa zgęstnieje.

 

Formę o wymiarach 24 cm x 28 cm wyłożyć papierem pergaminowym.

Na dnie ułożyć lekko zamoczone w kawie biszkopty i posypać gorzkim kakao, następnie wyłożyć połowę gorącej masy.

Na gorącym twarogu ułożyć ponownie biszkopty ( tym razem bez moczenia w kawie)

Wyłożyć resztę masy i przykryć trzecią warstwą biszkoptów namoczonych w kawie.

Całość posypać kakao i odstawić do wystudzenia, następnie włożyć do lodówki na całą noc.