Papryka faszerowana szpinakiem z ryżem

Farsz jest również znakomity jako samodzielne danie, ryż można zamienić na dowolna kaszę.

Farsz;

2 paczki mrożonego szpinaku rozdrobnionego (razem 900 g)

250 g surowego ryżu

200 g sera feta

1 mała marchewka (można pominąć)

1 średnia cebula

1 łyżka masła

4 ząbki czosnku

0,5 świeżo startej gałki muszkatołowej

sól

pieprz

Dodatkowo przygotować;

5 średnich papryk

10 plastrów żółtego sera

0,5 szklanki wody

Szpinak rozmrozić na sicie, a ryż ugotować w osolonej wodzie

Na maśle podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, następnie dodać startą ma małych oczkach marchewkę oraz rozmrożony szpinak.

Całość smażyć aż wyparuje cała woda, następnie dodać pokrojony na mniejsze kawałki ser feta i mieszać aż ser się rozpuści.

Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, startą gałkę muszkatołową oraz ugotowany ryż.

Wszystko wymieszać i doprawić pieprzem oraz szczyptą soli.

Papryki przekroić wzdłuż na połowę, nałożyć farsz i ułożyć na blaszce.

Do blaszki wlać 0,5 szklanki wody.

Całość włożyć do piekarniku nagrzanego do 180 °C na około 25 minut.

Następnie wyjąć z piekarnika i na każdej papryce ułożyć plaster sera.

Ponownie wszystko zapiec, do momentu aż ser się rozpuści.