Papryka faszerowana szpinakiem z ryżem
Farsz jest również znakomity jako samodzielne danie, ryż można zamienić na dowolna kaszę.
Farsz;
2 paczki mrożonego szpinaku rozdrobnionego (razem 900 g)
250 g surowego ryżu
200 g sera feta
1 mała marchewka (można pominąć)
1 średnia cebula
1 łyżka masła
4 ząbki czosnku
0,5 świeżo startej gałki muszkatołowej
sól
pieprz
Dodatkowo przygotować;
5 średnich papryk
10 plastrów żółtego sera
0,5 szklanki wody
Szpinak rozmrozić na sicie, a ryż ugotować w osolonej wodzie
Na maśle podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, następnie dodać startą ma małych oczkach marchewkę oraz rozmrożony szpinak.
Całość smażyć aż wyparuje cała woda, następnie dodać pokrojony na mniejsze kawałki ser feta i mieszać aż ser się rozpuści.
Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, startą gałkę muszkatołową oraz ugotowany ryż.
Wszystko wymieszać i doprawić pieprzem oraz szczyptą soli.
Papryki przekroić wzdłuż na połowę, nałożyć farsz i ułożyć na blaszce.
Do blaszki wlać 0,5 szklanki wody.
Całość włożyć do piekarniku nagrzanego do 180 °C na około 25 minut.
Następnie wyjąć z piekarnika i na każdej papryce ułożyć plaster sera.
Ponownie wszystko zapiec, do momentu aż ser się rozpuści.